Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

psykedeliske sopper

Magiske sopper kan være kuren mot alvorlig depresjon

Flere forsøk har vist at det psykedeliske stoffet psilocybin har angstdempende egenskaper. Derfor har det amerikanske legemiddelverket, FDA, nå valgt å framskynde videre forskning for andre gang i år. Håpet er at psilocybin kan brukes til behandling av alvorlig depresjon og angst.

Shutterstock

De psykedeliske stoffene som finnes LSD og sopper har i flere tiår hatt legenes oppmerksomhet. De spesielle stoffene kan nemlig påvirke bevisstheten vår, og tidligere medisinske forsøk har vist at særlig stoffet psilocybin virker dempende på en rekke sinnslidelser som for eksempel angst og alvorlig depresjon.

Psilocybin blir fortsatt ikke brukt i praksis – men det kan snart endre seg.

Det amerikanske legemiddelverket, FDA, har nemlig for andre gang i år anerkjent psilocybinbehandling som såkalt «breakthrough therapy». Det innebærer at forskningen på psilocybin – alt fra kliniske forsøk til utvikling av medisiner – framskyndes i forhold til den normale prosedyren.

Den anerkjennelsen skjer bare når en ny behandlingsform trolig er markant bedre enn det som finnes fra før.

Psilocybin endrer sanserne

Psilocybin er effektivt fordi det endrer hjerneaktivitet.

Når psilocybin trenger inn i hjernen, faller blodgjennomstrømningen i deler av pannelappen, mellomhjernen og i thalamus, som sender sanseinformasjon til hjernebarken.

Hjerneområder – thalamus, mellomhjernen og pannelappene

Thalamus og hypothalamus er en del av mellomhjernen (t.v.), mens pannelappene sitter på hver sin side av hodet (t.h.)

© Shutterstock

Resultatet er redusert samspill mellom hjernedelene, noe som skaper en endret bevissthetstilstand, som minner om effekten av LSD, men med færre hallusinasjoner.

Endringene kortslutter trolig negative tvangstanker og kan derfor kurere lidelser som angst, depresjon og avhengighet.

Tidligere forsøk viser bedring

Tidligere medisinske forsøk med psilocybin har vist at pasienter opplever en bedring av symptomene – faktisk flere år etter behandlingen.

I et forsøk ved New York University har 80 kreftpasienter med angst og depresjon fått psilocybin i to omganger med henholdsvis høy og lav dose uten å vite hvilken dose de fikk når. Under forsøket lå de på en sofa med bind for øynene og hørte på musikk.

Psilocybin-inntaket førte til et øyeblikkelig og markant fall i depresjons- og angstnivå, og det fjernet humørsvingninger. I stedet steg forsøkspersonenes optimisme og evne til å verdsette livet og se døden i øynene.

Et halvt år etter eksperimentet hadde 80 prosent av deltagerne fortsatt en positiv sinnstilstand.

Soppstoff fjerner angst

I medisinske forsøk spiser ikke deltakerne sopp, men tar en pille med ren psilocybin. Stoffet fjerner de ekstra reseptorene i hjernen som er årsak til angst og depresjon.

Les også:

Medisinsk teknologi

Ny behandling forbrenner alt det usunne kroppsfettet ditt

3 minutter
Medisinsk teknologi

Ecstasy og virtual reality kurerer depresjon

12 minutter
Alzheimer
Medisinsk teknologi

Øynene dine avslører om du får alzheimer

14 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul