Shutterstock
psykedeliske sopper

Magiske sopper kan være kuren mot alvorlig depresjon

Forskere har lenge vært interessert i det psykedeliske soppstoffet psilocybin, ettersom det kan endre hjerneaktivitet og virke dempende på ulike sinnslidelser. Nå viser ny studie hvor effektiv psilocybin er mot klinisk depresjon.

De psykedeliske stoffene som blant annet finnes LSD og sopp, har i flere tiår hatt legenes oppmerksomhet. De spesielle stoffene kan nemlig påvirke bevisstheten vår, og tidligere medisinske forsøk har vist at særlig stoffet psilocybin kan virke dempende på en rekke sinnslidelser som for eksempel angst og alvorlig depresjon.

Nå har 233 pasienter fra 10 ulike land i Europa og Nord-Amerika deltatt i en omfattende studie av psykedelisk terapi som ble foretatt av legemiddelbedriften Compass Pathways.

Pasientene fikk en dose psilocybin, det psykoaktive stoffet i såkalte magiske sopper, under veiledning av en samtaleterapeut.

I gruppen som fikk den høyeste dosen, 25 mg, opplevde 29,1 prosent en markant bedring allerede dagen etter, og bedringen fortsatte tre uker etter. 24,1 prosent av pasientene opplevde fortsatt en bedring hele 12 uker etter.

Compass Pathways har brukt et patentert konsentrat av psilocybin, og selskapet håper på tillatelse til å fortsette til fase 3-forsøk snart.

Studien er fortsatt ikke publisert i et vitenskapelig tidsskrift, men de positive resultatene stemmer overens med lignende kliniske forsøk fra de siste årene, der forskere behandler mentale lidelser som stress, angst og depresjon med bevissthetsutvinnende stoffer.

Psilocybin endrer sanserne

Psilocybin er effektivt fordi det endrer hjerneaktivitet.

Når psilocybin trenger inn i hjernen, faller blodgjennomstrømningen i deler av pannelappen, mellomhjernen og i thalamus, som sender sanseinformasjon til hjernebarken.

Hjerneområder – thalamus, mellomhjernen og pannelappene

Thalamus og hypothalamus er en del av mellomhjernen (t.v.), mens pannelappene sitter på hver sin side av hodet (t.h.)

© Shutterstock

Resultatet er redusert samspill mellom hjernedelene, noe som skaper en endret bevissthetstilstand, som minner om effekten av LSD, men med færre hallusinasjoner.

Endringene kortslutter trolig negative tvangstanker og kan derfor kurere lidelser som angst, depresjon og avhengighet.

Tidligere forsøk viser bedring

Tidligere medisinske forsøk med psilocybin har vist at pasienter opplever en bedring av symptomene – faktisk flere år etter behandlingen.

I et forsøk ved New York University har 80 kreftpasienter med angst og depresjon fått psilocybin i to omganger med henholdsvis høy og lav dose uten å vite hvilken dose de fikk når. Under forsøket lå de på en sofa med bind for øynene og hørte på musikk.

Psilocybin-inntaket førte til et øyeblikkelig og markant fall i depresjons- og angstnivå, og det fjernet humørsvingninger. I stedet steg forsøkspersonenes optimisme og evne til å verdsette livet og se døden i øynene.

Et halvt år etter eksperimentet hadde 80 prosent av deltagerne fortsatt en positiv sinnstilstand.

Soppstoff fjerner angst

I medisinske forsøk spiser ikke deltakerne sopp, men tar en pille med ren psilocybin. Stoffet fjerner de ekstra reseptorene i hjernen som er årsak til angst og depresjon.

Leveren aktiverer stoffet

Pasienten tar en kapsel med en nøye avmålt dose psilocybin. Stoffet transporteres ned i magesekken og videre til tynntarmen, der det passerer gjennom tarmveggen til den store portvenen (hvid).

Den leder stoffet med blodet til leveren, der psilocybin brytes ned til sin aktive form, psilocin, ved å fjerne en fosfatgruppe (grønn).

Molekyler utrydder angstreseptorer

Fra leveren returnerer psilocin til blodomløpet og trenger inn i hjernen (grønn). Her binder stoffet seg til reseptortypen 2A (gul), som normalt brukes av signalstoffet serotonin (lilla) til å regulere
sinnsstemningen.

Mengden av 2A-reseptorer i pannelappen er høyere ved angst og depresjon, men psilocin binder seg til reseptorene og får dem til å forsvinne, slik at antallet reduseres til normalt nivå (blå).