Leger vil suge ut hjerneblødninger

Et tungt maskingevær rettet mot pasientens hode. Slik ser legenes nye leketøy ut. Men våpenet sikter mot hjerneblødninger og kan redde opp mot en million mennesker hvert eneste år.

clot suction

Når et blodkar brister i hjernen, og trykket fra blodet som strømmer ut lammer de sarte nervecellene, har legene bare få timer å aksjonere på.

Sjansene for å overleve en hjerneblødning er i dag bare 60 prosent, men selv om pasienten er blant de heldige, er det stor risiko for permanente hjerneskader. Hittil har legene manglet en rask og effektiv metode til å lette på trykket i hjernen. Men nå er en gruppe amerikanske leger klar med et apparat som på kort tid kan fjerne helt opptil 92 prosent av den farlige blodansamlingen.

Det nye apparatet fungerer som en slags støvsuger som varsomt suger opp blodet gjennom et lite hull i hjerneskallen. Flere andre forskere har tidligere forsøkt noe lignende, men det har strandet hver gang de skulle styre røret frem til blodansamlingen. Da ødela de enten vitale deler av hjernen, eller de klarte ikke å få røret rundt i alle kriker og kroker av blødningen. Takket være en unik konstruksjon kan røret i det nye apparatet gå rundt hjørner slik at det kommer frem til blodansamlingen. Deretter setter en pumpe i gang med å suge ut blodet gjennom røret.

Forskerne har foreløpig testet apparatet på virtuelle pasienter i form av en hjerneskalle av plast fylt med hjernemasse av gelatin og en blodansamling av rød gelé.