Leger skal kunne se inn i hjernen
Forskere har utviklet et materiale som gjør at de kan sette inn et vindu i kraniet, og behandle sykdommer i hjernen uten at det er nødvendig med store kirurgiske inngrep.

Den er ikke større enn en tikrone. Men den kan kanskje være med på å redde livene til kreftpasienter.
Hjerneoperasjoner er en voldsom affære: Kraniet sages opp, det klippes hull i hjernehinnene, og instrumenter roter til i det ømfintlige hjernevevet.
Noen svulster tumorer fjernes utenfra med ultralyd, en skånsom metode der svulsten så å si smelter.
Slik en lupe kan konsentrere solstråler og antenne papir, oppstår det en svært kraftig varme, når ultralydbølger intensiveres. Det kan rettes spesifikt mot svulsten.
Hjernen er godt beskyttet
Ultralyd viser også lovende resultater for behandling av andre hjernesykdommer som Alzheimers og Parkinsons, men det er en stor utfordring å trenge gjennom kraniet.
Hjernen er omsluttet av kraniet, som er mellom 2 og 8 millimeter tykt og veldig tett, slik at ultralydbølgene blir absorbert eller blokkert før de kommer inn til hjernevevet.
Forskere ved University of California fikk derfor ideen til å utvikle et implantat som kunne erstatte hjerneskallen.
Nå er de klare med et keramisk materiale som både er utrolig robust og biokompatibelt – det vil si at kroppens forsvarssystem aksepterer det og ikke forsøker å angripe.
Vindu inn til hjernen
Meningen er at legene setter inn materialet i stedet for et lite området av kraniet. Derved får de et lite vindu inn til hjernen som ultralydbølger enkelt kan trenge igjennom.
Det betyr også at behandlingen kan gjentas en rekke ganger hvis svulsten krever flere behandlinger.
Materialet kan både brukes til ultralyd og strålebehandling, og kan komme til å øke effektiviteten av behandlingene drastisk.