





Titanrør kopierer blodsirkulasjonen
Kunstige hjerter må være robuste nok til å slå 115.000 ganger hver dag. Amerikanske leger har designet hjertet som et titanrør som i den ene enden tar opp oksygenfattig blod, før en sylinder dirigerer blodet ut i lungene og tilbake. Fra den motsatte enden blir det oksygenrike blodet ledet ut i kroppen.
Klips hæfter defekte hjerteklapper sammen
En utett hjerteklaff gjør at blod kan renne baklengs gjennom hjertekamrene, noe som kan føre til hjertesvikt. En klips på 1,5 centimeter kan føres inn i hjertet med en kikkhulloperasjon. Klipsen kan klemme sammen klaffen.
Menneskeceller lever i forgrenet plantestruktur
I framtiden kan leger kanskje operere inn små blodkar i syke hjerter. En ny teknikk danner de fine karene ved å skylle ut alle planteceller av et blad og skifte dem ut med for eksempel celler fra blodkar og stamceller. Bladenes struktur er av sukkerstoffet cellulose, som kan implanteres uten å gi infeksjoner.
3D-printer bygger hjerter av stamceller
En 3D-printer kan sette en stopper for at kroppen avstøter et transplantert hjerte. Et nytt hjerte kan nå 3D-printes ved å stable opp stamceller av pasientens eget fettvev, som senere spesialiserer seg til for eksempel muskler eller blodkar. Kopihjertet bygger på en CT- skanning av pasientens kropp.
Stamceller styrker hjertets slappe muskler
Svake hjertemuskler kan føre til hjertesvikt. Forskere arbeider derfor for å styrke den muskulaturen med celler fra hjertets bindevev, som blir tvunget tilbake til fosterstadiet som hjertestamceller. Senere blir de til nye muskelceller som kan settes inn i pasienten.
Lufttrykk og forsiktige omfavnelse pumper hjerterytmen
En pacemaker kan føre til betennelse fordi elektrodene blir operert inn i blodårer. Et nytt alternativ unngår den faren ved å klebe en silikonpose rundt hjertet ved hjelp av sugekopper, mens en pumpe blåser tre myke rør opp og ned i hjertets rytme.