Ellen Roche/Harvard University

Kunstige hjerter banker for deg

I kampen mot klodens hyppigste dødsårsak, hjertekarsykdommer, står roboter, printere og avansert mekanikk klar til å trå til når syke hjerter gir opp.

Titanrør kopierer blodsirkulasjonen

Kunstige hjerter må være robuste nok til å slå 115.000 ganger hver dag. Amerikanske leger har designet hjertet som et titanrør som i den ene enden tar opp oksygenfattig blod, før en sylinder dirigerer blodet ut i lungene og tilbake. Fra den motsatte enden blir det oksygenrike blodet ledet ut i kroppen.

Kristyna Wentz-Graff/OHSU

Klips hæfter defekte hjerteklapper sammen

En utett hjerteklaff gjør at blod kan renne baklengs gjennom hjertekamrene, noe som kan føre til hjertesvikt. En klips på 1,5 centimeter kan føres inn i hjertet med en kikkhulloperasjon. Klipsen kan klemme sammen klaffen.

Abbott

Menneskeceller lever i forgrenet plantestruktur

I framtiden kan leger kanskje operere inn små blodkar i syke hjerter. En ny teknikk danner de fine karene ved å skylle ut alle planteceller av et blad og skifte dem ut med for eksempel celler fra blodkar og stamceller. Bladenes struktur er av sukkerstoffet cellulose, som kan implanteres uten å gi infeksjoner.

Worcester Polytechnic Institute

3D-printer bygger hjerter av stamceller

En 3D-printer kan sette en stopper for at kroppen avstøter et transplantert hjerte. Et nytt hjerte kan nå 3D-printes ved å stable opp stamceller av pasientens eget fettvev, som senere spesialiserer seg til for eksempel muskler eller blodkar. Kopihjertet bygger på en CT- skanning av pasientens kropp.

Debbie Hill/UPI/Ritzau Scanpix

Stamceller styrker hjertets slappe muskler

Svake hjertemuskler kan føre til hjertesvikt. Forskere arbeider derfor for å styrke den muskulaturen med celler fra hjertets bindevev, som blir tvunget tilbake til fosterstadiet som hjertestamceller. Senere blir de til nye muskelceller som kan settes inn i pasienten.

Gordana Vunjak-Novakovic/Columbia Engineering

Lufttrykk og forsiktige omfavnelse pumper hjerterytmen

En pacemaker kan føre til betennelse fordi elektrodene blir operert inn i blodårer. Et nytt alternativ unngår den faren ved å klebe en silikonpose rundt hjertet ved hjelp av sugekopper, mens en pumpe blåser tre myke rør opp og ned i hjertets rytme.

Ellen Roche/Harvard University