Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Slange med gifttænder

Kunstig slangegift skal revolusjonere motgift

Forskere har for første gang skapt funksjonsdyktige slangekjertler i et laboratorium. Det er et gjennombrudd som kan få stor betydning for utviklingen av nye medisiner og ikke minst mange hundre tusen mennesker som hvert år blir drept av giftslanger.

Shutterstock

Hver år blir 2,7 millioner mennesker bitt av en giftslange. Opp mot 138 000 ofre dør av det, mens tre ganger så mange får livsvarige skader i form av for eksempel amputasjoner.

Alle dødsfallene og skadene skyldes mange ulike utfordringer, men en av de helt store er produksjonen av motgift.

For selv om det er mulig å lage motgift til de fleste slangebitt, er prosessen omfattende og dyr. Derfor er det bare noen få steder som har kapasitet, kompetanse og midler til å utføre det krevende arbeidet, og det innebærer at tilbud ofte har problemer med å følge den store etterspørselen.

Men det kan et nytt gjennombrudd nå gjøre noe med. Forskere fra Universitetet i Utrecht i Nederland har for første gang klart å få funksjonsdyktige miniatyr-slangekjertler til å vokse i en petriskål.

Slik produserer man motgift i dag

Det er en komplisert og lang prosess å lage motgift mot slangebitt. Metoden har da heller ikke endret seg mye siden 1800-tallet.

Kjølig slangevev blir til kunstige kjertler

Forskerne har skapt de små giftkjertlene gjennom en forholdsvis ny teknologi, der stamceller fra utvalgt vev mikses med næringsstoffer og over tid utvikler seg til et lite miniorgan, et såkalt organoid.

Metoden har tidligere blitt brukt til å skape minihjerner og minilunger med stamceller fra mennesker og mus.

Forskerne visste imidlertid ikke hvordan slange-stamceller så ut, og derfor var det umulig å isolere dem. Dessuten krever celler fra kaldblodige dyr andre vekstvilkår.

Derfor var det helt usikkerhet om metoden i det hele tatt kunne brukes på slanger.

Men da forskerne senket temperaturen, begynte cellene i den lille prøven av slangekjertelvev å dele seg og forme strukturer – og det gikk så raskt at prøven måtte deles opp i flere petriskåler etter bare én uke.

Mini-kjertlene begynte også å produsere giftstoffer, såkalte toksiner, i små hvite blærer. Og nærmere studier avslørte at de kunstige toksinene stort sett var identiske med de som finnes i levende slanger.

Inntil videre har forskerne laget minikjertler av i alt åtte ulike slangearter.

Kunstig slangegift
© Ravian van Ineveld/Princess Máxima Center

Raskere utvikling av motgift og medisiner

Selv om de kunstige giftkjertlene bare er én millimeter brede, kan de ha stor betydning.

En bedre tilgang til slangetoksiner vil først og fremst gjøre det lettere og billigere å produsere motgift. Det håper forskerne kan øke produksjonen og sette ned antallet dødsfall og skader.

Dessuten kan den kunstige slangegiften hjelpe i utviklingen av nye medisiner mot andre sykdommer.

Et spesielt enzym fra den brasilianske hoggormen brukes allerede i dag til å redusere risikoen for hjertesvikt, og flere forskningsprosjekter har allerede den farlige giften i søkelyset til behandling av alt fra kreft til blodpropp.

Ved å kunne masseprodusere giftstoffene i et laboratorium kan utviklingen gå raskere – og kanskje kunne naturens dødelige blandinger ende med å redde millioner.

Les også:

Tannlege fyller en tann
Medisinsk teknologi

Gel kan reparere tennene dine – helt smertefritt

2 minutter
Medisinsk teknologi

Forskerne står klare med fremtidens kunstige hjerter

2 minutter
Medisinsk teknologi

Elektroder i hjernen leser tankene dine

6 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul