Mini-hjerte er nedsenket i væske
Den bærende strukturen i miniPUMP minner mest av alt om et sirkelformet stillas eller gitterverk bygget opp av bitte små, 3D-printede plaststenger med fjæring.
I bruk kan hjertekammeret trekke seg sammen og utvide seg akkurat som i det virkelige livet. Den fjærende plaststrukturen er dekket med hjertevev framstilt av stamceller fra mennesker.
Mini-hjertet er hele tiden nedsenket i en væske som inneholder glukose og næringsstoffer. Væsken forsyner stamcellene med næring til å danne den energien de trenger for å trekke seg sammen.
Cellenes jobb får hele hjertekammeret til å presse seg sammen slik at den næringsrike væsken som også fyller hjertekammerets hulrom, blir presset ut gjennom det som svarer til hjerteklaffer i et menneskehjerte. I det øyeblikket cellene slapper av, blir hulrommet igjen fylt opp med væsken.
Forsøk avslører bivirkninger
Så lenge cellene har adgang til den næringsrike væsken, pumper hjertekammeret kontinuerlig slik at væsken beveger seg inn og ut av kammeret.
«Det fungerer akkurat som et normalt hjertekammer, og det krever ingen ekstern energitilførsel. MiniPUMP opererer helt på egen hånd og gir oss mulighet for å undersøke hvordan et menneskehjerte reagerer på ulike input. Vi kan utføre disse forsøkene uten levende mennesker, noe som er en enorm fordel», forklarer Alice White, som er professor og leder ved Boston University College of Engineering og leder av miniPUMP-prosjektet.
«For eksempel kan vi tilføre legemidler til miniPUMP og observere hvordan det påvirker hjertekammeret. Dermed kan vi lett få svar på hvilke stoffer som forbedrer eller forverrer hjertefunksjonen, og om de ulike stoffene har bivirkninger», sier hun.
Mulighetene for å teste ulike behandlinger begrenser seg ikke til medisin. For eksempel er det også mulig å tilføre usunne celler til det kunstige hjertekammeret. Det kan være celler med genetiske mutasjoner som i det virkelige livet er kjent for å øke risikoen for hjerte-kar-sykdommer.