Kreftrammet kvinne frosset ned

Kina har for første gang kjølt ned en person til 196 minusgrader, i flytende nitrogen. Forskere håper de kan tine henne opp når vi har funnet en måte å behandle lungekreft.

© Shutterstock

2000 liter flytende nitrogen. Det er gravplassen for kinesiske Zhan Wenlia. Hun er den første kineseren som har gitt forskere lov til å fryse ned legemet sitt.

Hun håper vitenskapen en dag når så langt at forskere kan gjenopplive henne og kurere den lungekreften hun døde av.

Hjernen lever videre

Zhan er ikke den eneste. Flere hundre amerikanere har latt forskere senke legeme sine ned i flytende nitrogen – men ingen er så langt blitt forsøkt opplivet.

Kryokonservering er basert på at de enzymene som bryter ned kroppen når vi dør, slutter å fungere ved ekstremt lave temperaturer.

De firmaene som tar seg betalt for prosedyren, forsøker å kjøle ned cellene i kroppen så tidlig som mulig, slik at de ikke rekker å bli nedbrutt.

Så snart hjertet slutter å slå, begynner kryoteknikerne å fore cellene med oksygen, slik at de ikke dør. Vi kan ha hjerneaktivitet i mange minutter etter at hjertet stopper.

Cellene kan sprekke

Kryoteknikere injiserer en kjemisk cocktail av konserveringsmidler inn i årene. Stoffer som glyserol skal sikre at det ikke dannes iskrystaller i organene.

Kroppen blir ikke plassert i flytende nitrogen med en gang, for det ville få vannet i kroppens celler til å fryse og utvide seg, slik at cellene ville sprekke.

Når kroppen er full av beskyttende kjemikalier, senkes temperaturen ned til 130 minusgrader. Deretter senkes den – med hodet først – ned i en enorm metalltank med flytende nitrogen.

Det tok 55 timer å kjøle ned cellene i Zhans kropp til de -196 gradene hun nå flyter i.