Intelligent bandasje overvåker skaden døgnet rundt

Den intelligente bandasjen skal nå gjøre det lettere for legen å holde oversikt over betennelse og sårutvikling – uten at du må på sykehuset for å sjekkes.

Det kan være vanskelig å vite hvordan det står til der inne. Men nå er en smart løsning på vei.

© Shutterstock

Svetten pipler frem under gasbindet, og en voldsom kløe gir deg lyst til å bearbeide armen med en rake. Er alt som det skal være?

En bandasje utstyrt med nano-sensorer skal nå avlive uvissheten.

Bandasjen, der nå er under utvikling ved Universitetet i Swansea i Wales, overvåker huden din og gir legen mulighet for å holde utkikk etter blant annet infeksjoner i sanntid – uten at du må åpne og skifte bandasjen.

3D-printet bandasje får 5G-nettverk

Forskerne vil 3D-printe bandasjen slik at de kan utstyre den med mikroskopiske nano-sensorer som kan sende informasjon om aktivitetsnivå og sårheling direkte til legen.

Det ultraraske 5G-nettverket skal stå for en kontinuerlig og trådløs dataoverføring.

Bandasje sikrer skreddersydd behandling

Teknologien vil gjøre det mulig å skreddersy behandlingen fra pasient til pasient, for ofte er der stor forskjell på hvor raskt pasienter kommer seg etter for eksempel et åpent brudd eller en operasjon.

– I fremtiden vil vi kunne tilpasse behandlingen til individet og livsstilen, sier Marc Clement, som står bak prosjektet og er leder av forskningssenteret Institute of Life Science ved Swansea Universitet, til BBC.

Den intelligente bandasjen skal testes i løpet av det neste året.