Shutterstock
Stomipose

Hva er stomi?

Jeg har sett folk i svømmehallen med en pose på magen og hørt at de har fått en stomi. Men hva er en stomi, og hvorfor trenger noen det?

En stomi er en kunstig åpning i bukveggen og magehuden inn til de indre organene. De fleste stomier fører inn til tarmene og skaper en passasje der avføring kan komme ut.

Enkelte stomier foretas for å få urinen ut via en annen vei enn gjennom blæren. Legene velger for eksempel å utføre en stomi når en del av pasientens tarmsystem er midlertidig eller permanent ute av funksjon.

Midlertidige stomier brukes for eksempel hvis en del av tarmen har behov for å hvile før den sys sammen igjen. Permanente stomier kan være løsningen hvis en del av tarmen må opereres bort.

Ved for eksempel tarmkreft, permanent betennelse eller medfødte misdannelser kan en stomi være den eneste løsningen.

Avføringen som kommer ut gjennom stomien, samles opp i en såkalt stomipose, som kan tømmes. Posen er utstyrt med en ventil som slipper ut overskytende luft, og som noen ganger har et filter for å forhindre luktplager.

I stedet for stomiposen velger noen stomiopererte å tømme tarmen ved å skylle den annenhver dag. Det er imidlertid bare en muligheter for dem som har en såkalt kolostomi – en stomi utført på tykktarmen.

På grunn av risikoen for avføring eller urin på huden er det viktig å pleie huden rundt stomien omhyggelig for å unngå skader.

Mosjonister og idrettsfolk velger noen ganger å beskytte stomien med et støttende belte, men når stomien er anlagt og helet, kan den tåle det meste.

Rolf Benirschke fikk utført en stomi på grunn av blødende tykktarmsinflammasjon og spilte etter dette amerikansk fotball på toppnivå i sju år.