Forskere kurerer grå stær hos barn
Forskere har kurert 12 kinesiske barn for medfødt grå stær, noe som ellers ville ha gjort dem svaksynte eller blinde. "En av de største bragdene innen regenererende medisin," sier ekspert om den banebrytende stamcellebehandlingen.

Ca. 336 000 barn kom til verden med grå stær i 2015.
De risikerer et liv preget av sterkt redusert syn eller total blindhet – men nå er det gode nyheter:
En gruppe amerikanske og kinesiske forskere har gitt 12 kinesiske barn under to år normalt syn med en ny type stamcellebehandling av øyet.
”Det er en av de største bragdene innen regenererende medisin til dags dato (…) Det er vitenskap på sitt beste,” sier stamcelleekspert dr. Dusko Ilic ved King’s College London om resultatet, som er offentliggjort i tidsskriftet Nature. **## Stamceller helbreder medfødt grå stær
Den sino-amerikanske forskergruppen ved University of California og Sun Yat-sen University har snudd opp ned på måten å behandle medfødt grå stær på.
I stedet for å fjerne øyelinsen og erstatte den med en av plast, noe man vanligvis gjør for å behandle grå stær, har forskerne lykkes med å reparere det skadede vevet rundt linsen med kroppens egne stamceller.
HVA ER MEDFØDT GRÅ STÆR?
SYKDOMMEN: Medfødt grå stær (kongenit katarakt) er en uklarhet i øyets linse som skyldes uregelmessigheter i mønsteret av proteiner som linsen er bygd opp av. Årsakene er ukjente i halvparten av tilfellene, men kan også skyldes infeksjoner under graviditeten, tidlig fødsel og nedarvede genfeil.