Gjennombrudd: Nå kan vi masseprodusere kunstig blod

For første gang har forskere klart å masseprodusere kunstig blod. Blodet vil særlig være verdifullt for personer med sjeldne blodtyper.

Blodpose
© Shutterstock

Jakten på blodgivere vil snart tilhøre fortiden.

En gruppe forskere fra University of Bristol har skapt et gjennombrudd som kan fylle de halvtomme hyllene i blodbankene med alle slags blodtyper.

De har utviklet en metode til å produsere kunstig blodi store mengder.

Stamceller skaper blod

Metoder til å skape kunstig blod har eksistert lenge, men de har vært ekstremt dyre og bare produsert røde blodceller i veldig små mengder.

Det kunstige blod produseres ved å manipulere stamceller til å produsere røde blodlegemer.

Med dagens metoder har stamcelle produsert 50 000 røde blodlegemer – på ingen måte nok til å fylle en blodpose på 450 ml, som inneholder omkring en billion slike celler.

Har laget flere liter

Den nye metoden holder stamcellene i et tidlig stadium av utviklingen, og her manipulerer forskerne dem til å lage røde blodlegemer. I denne del utviklingen deler stamcellene seg veldig raskt, og hver celle kan danne milliarder av røde blodlegemer.

Ifølge forskerne har de allerede produsert flere liter av det kunstige blodet.

Teknologien er fortsatt ny, og det vil gå flere år før en masseproduksjon kan settes i gang. Fordi metoden gjør det mulig å produsere alle blodtyper, skal det kunstige blodet i første omgang brukes til pasienter med sjeldne blodtyper, som det er vanskelig å finne blodgivere til.