Genspleisede griser skal fikse organmangelen

Menneskeorganer ruget ut i genmodifiserte griser kan revolusjonere organtransplantasjon i framtiden. Grisefarmer som leverer organer til pasienter med dødelige sykdommer kan bli til virkelighet i løpet av ti år.

ORGANER

Griser skal i framtiden levere nyrer, levere og hjerter til pasienter som står i fare for å miste livet.

© Karen Kasmauski/Getty Images

Forskere har for første gang fått stamceller fra et menneske til å vokse i et grisefoster. Forsøket baner vei for at vi i framtiden kan dyrke menneskeorganer i griser.

Men forskerne har også en annen metode som i løpet av få år kan løse organmangelen. De avler fram griser som har gener som er modifisert slik at organene kan settes inn i mennesker uten problemer.

Forskerne tester organer på aper

I spissen for forskningen står biotech-bedriften Revivicor. De har fjernet de grisegenene som i dag ville ha gjort oss syke.

Firmaet rapporterte i 2015 at de hadde erstattet nyrene til en bavian med en genspleiset grisenyre, og bavianen overlevde i 136 dager.

Året før hadde de satt et grisehjerte inn i buken på en bavian, uten at apens immunforsvar reagerte. De er nå i gang med å teste om en bavian vil overleve hvis de erstatter hjertet med det som er hentet fra grisen.

Enorme grisefarmer skal levere organer

Revivicor mener de vil være klare til at teste sine griseorganer på mennesker i løpet av ti år. De har allerede kjøpt en stor eiendom i North Carolina i USA som skal bli til en enorm grisefarm.

Grisefarmen skal hvert år produsere 1000 organer der kan leveres direkte til pasienter med dødelige sykdommer.