Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tannlege fyller en tann

Gel kan reparere tennene dine – helt smertefritt

Forskere har funnet opp en banebrytende gele som kan smøres på tennene og gjenskape tapt emalje. Det kan i fremtiden bety færre hull i tennene og bli slutten på fylllinger.

Shutterstock

Selv om hull i tennene er små av størrelse, er de et stort problem for folkehelsen.

Milliarder av mennesker verden over lider av hull i tennene, og selv om fyllinger kan løse problemet, er ikke behandlingen optimal. For i tillegg til ubehaget ved bor og bedøvelse, holder ikke fyllinger for evig og krever utskiftning.

Forskere har derfor lenge vært opptatt av å finne en måte å forhindre på hull i tennene og et team kinesiske forskere ser ut til å ha funnet en løsning.

Gel gjenoppretter tapt emalje

Et av de store problemene med for eksempel syreskader og hull er at tennenes beskyttende emalje ikke kan regenerere. Tapt emalje er derfor tapt for alltid.

Men forskere fra Zhejiang University School of Medicine har funnet opp en gel som kan gjendanne emalje og reparere skadde tenner.

Geleen, som inneholder nettopp kalsium og fosfat, er blandet i en alkoholløsning og tilsatt det kjemiske molekylet triethylamin, som hjelper med å stabilisere mineralene.

Når geleen smøres på tennene, klumper ikke mineralene seg sammen, men lager et jevnt lag av kunstig emalje som – i de innledende forsøkene – vokste seg tre mikrometer tykt på bare 48 timer.

Og selv om den tykkelsen er hundre ganger tynnere enn et lag av naturlig emalje, håper forskerne på at gjentakende lag av geleen kan øke tykkelsen til det ønskede omfanget.

Kliniske forsøk innen de neste årene

Gelen har i første omgang blitt testet på donerte mennesketenner og neste skritt er derfor å teste dem på mus og deretter i menneskers munnmiljø.

Forskere forventer at kliniske forsøk vil bli startet innen de neste årene.

Les også:

Medisinsk teknologi

Celler fra nesen får lamme til å gå

12 minutter
Medisinsk teknologi

Ny behandling skal gi blinde synet tilbake

4 minutter
Medisinsk teknologi

Nå skal vi vaksineres mot angst

16 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul