Elektrosjokk får hjernen til å vokse
I 80 år har leger behandlet deprimerte pasienter ved å sende strøm gjennom hjernen. Men det er først nå forskerne vet hvorfor elektrosjokk virker.

Lege John Rask demonstrerer hvordan elektrosjokk sendes ut av to elektroder på siden av hodet.
200 volt banker gjennom hjernen og gjør at det blir kramper i hele kroppen.
Elektrosjokk kan høres ut som en ond torturmetode, men sannheten er at leger helt siden 1938 har behandlet deprimerte pasienter med denne kontroversielle behandlingen.
Det er likevel først nå forskerne har funnet ut hvorfor behandlingen virker – elektrosjokk får nemlig viktige hjerneområder til å vokse.
Deprimerte har mindre hjerneområder
Hjernen til deprimerte personer skiller seg fra andre i to områder: hippocampus og amygdala. Hippocampus er viktig for hukommelsen og har sammen med amygdala også en viss kontroll over følelsene våre.
Hos deprimerte personer fungerer samarbeidet mellom de to hjerneområdene like godt. Nye studier viser at både hippocampus og amygdala er mindre hos mennesker som lider av lange og tilbakevendende depresjoner.
Hjernen vokser etter støt
Et forskerteam fra Københavns Universitet har nå vist at nettopp disse to områdene på mirakuløst vis vokser når de får støt.
Resultatene er helt banebrytende fordi hjerneforskere lenge har trodd at det var umulig å få hjerneceller hos voksne mennesker til å vokse. Og fordi elektrosjokk har vært mistenkt for det motsatte – å skade hjernen.