Alvorlig overvekt har blitt en global epidemi, og i dag er omkring 650 millioner mennesker rammet. Et lite implantat som reduserer appetitten, kan kanskje endre på det.
Implantatet er utviklet av forskere fra University of Wisconsin-Madison i USA, og det er formet som et kvadrat på 1 ganger 1 centimeter med en tykkelse på 1 millimeter.
Ved en enkel operasjon festes det på yttersiden av magesekken og kobles til vagusnerven, som er kroppens hovedvei for signaler mellom fordøyelsessystemet og hjernen.
Implantatet utnytter at magesekken beveger seg så snart den mottar mat. Den trekker seg sammen og utvider seg for å kna maten.
Bevegelsene er nok til å skape en elektrisk spenning i implantatet på 0,1-0,5 volt, som gir et lite støt til vagusnerven.
Signalet fortsetter opp i hjernen og registreres som et tegn på metthet.
Mistet 38 prosent av kroppsvekten
Forskerne opererte inn implantatet i overvektige rotter, og de mistet 38 prosent av kroppsvekten på 100 dager.
Det nye inngrepet er mye mer skånsomt enn for eksempel de operasjonene som brukes mot overvekt i dag, der kirurger gjør magesekken mindre for å gi pasienten metthetsfølelse tidligere.
Det nye implantatet kan også tas ut, slik at pasienten får tilbake sin normale spiserytme når han eller hun har slanket seg nok.
Forskerne vil nå teste implantatet på griser, som i anatomi ligner mer på mennesker.
Implantatet bruker magen som batteri

Rotten spiser
Bare en liten bit er nok til at magesekken begynner å arbeide.
Magen skaper spenning
Magesekkens bevegelser får lagene i implantatet til å samles og skilles. Når de skilles, oppstår det en spenningsforskjell mellom dem. Til venstre en utspilt mage og til høyre en sammentrukket mage.
Vagusnerven får støt
Spenningsforskjellen passerer via elektroder og gir et støt i vagusnerven, som sender signalet videre til hjernen.
Hjernen blir mett
Hjernen mottar signalet og oppfatter det som et metthetstegn. Rotten slutter straks med å spise.