Shutterstock
Fersken med form som en bagdel

Derfor er brasilianske rumpeløft den farligste plastiske operasjonen

Rumpeforstørrelser er den plastiske operasjonen som øker mest i popularitet, men den er også den farligste. Vitenskapen forklarer hvorfor jakten på den perfekte rumpa er farlig.

Før i tiden var den plastikkirurgiske trenden å fjerne fett fra kroppen, men nå har det blitt populært å flytte fettet i stedet.

Operasjonen heter brasiliansk rumpeløft, og – hvis alt går vel – gir den flat mage, slank midje og en fyldigere bakdel.

På verdensbasis er rumpeløftet det raskest voksende plastikkirurgiske inngrepet. I dag blir det løftet nesten 78 prosent flere rumper enn i 2015. Bare i USA foretar kirurger 110 rumpeløft hver dag – eller 40 320 i året.

Men brasilianske rumpeløft er ifølge den internasjonale sammenslutningen av plastikkirurger, ISAPS, også det mest risikable inngrepet. Noen oversikter sier at hele 1 av 500 dør av operasjonen, mens andre anslår tallet til 1 av 3000.

Nicki Minajs bagdel

Rapperen Nicki Minaj er blant de stjernene som har gjort timeglassfiguren så populær.

© Shutterstock

I 2017 kom en undersøkelseskommisjon fram til at tre prosent av de plastikkirurgene som den gangen foretok rumpeløft, hadde opplevd at pasienter døde av inngrepet.

Rumpeløft bruker eget kroppsfett

Et rumpeløft foregår ved å suge fett ett sted på pasienten, rense cellene og sprøyte inn fettet andre steder – vanligvis nederst på rumpeballene.

Fordelen med inngrepet er at det holder med 3–5 små snitt i kroppen.

Ved å bruke pasientens egne celler er det mindre risiko for at kroppen avstøter vevet.

Bakparten kan også fylles ut med for eksempel kunstige implantater eller en væske, men amerikanske myndigheter advarer mot de alternative metodene.

Siden operasjonssårene er så små, kan pasienten gjenoppta hverdagsaktiviteter etter to dager og være tilbake i full vigør etter to uker.

Operasjon kan medføre blodpropp

Baksiden av medaljen er imidlertid risikoen for komplikasjoner, som i tillegg til smerter og arrvevsdannelse omfatter

  • klumper under huden
  • hudtap på grunn av infeksjoner
  • fettemboli – en type blodpropp – som kan være dødelig

Underhuden – hudens dypeste lag – består blant annet av fettvev. Bare et tynt lag bindevev – den såkalte muskelhinnen – skiller fettet og den store rumpemuskelen.

Når plastikkirurger sprøyter inn fett, er det viktig at det havner i underhuden. Den store faren ved brasilianske rumpeløft er at de lange kanylene kan stikke hull i muskelhinnen.

Hvis fettcellene trenger inn i muskelen, kan de komme ut i de store blodkarene som er like tykke som sugerør og fører rett til hjertet. Her, og på blodets vei videre ut i lungene, kan fettcellene sette seg som blodpropp.

VIDEO: Se hvor lett en fettinnsprøyting kan gå galt

Copyright: PRS Journal

Risikoen har gjort at blant annet det britiske forbundet for plastikkirurger, BAAPS, oppfordrer medlemmene sine til å slutte med inngrepet.

Den amerikanske sammenslutningen av plastikkirurger har kommet med en rekke anbefalinger som skal minimere risikoen ved inngrepet. For eksempel bør legene bruke kanyler som er lette å håndtere og ikke så lett bøyer seg.

Skylden for den høye dødsraten blir vanligvis lagt på land og områder der mange og billige skjønnhetsoperasjoner foretas på samlebånd, for eksempel Florida i USA.

I Europa foretas en stor del av inngrepene i Tyrkia. To britiskedødsfall er for eksempel koblet til en klinikk i İzmir.