Lidelsen er ekstremt utbredt. Og når bakterien har etablert seg én gang, vender den ofte tilbake – såkalt tilbakevendende urinveisinfeksjon.
Foreningen for amerikanske urologer anslår at opp mot 150 millioner mennesker i verden får blærekatarr hvert år – og det fører til sykehusregninger for nesten 60 milliarder kroner.
Nanobur gjør gammeldags vaksine effektiv
Vaksinen som forhåpentligvis kan fjerne smerter for millioner av mennesker, er utviklet av forskere ved University of Texas i Dallas.
De bruker en gammeldags vaksinetypel – en såkalt helcellevaksine – der de sprøyter inn hele celler av E. coli-bakterien i pasienten. Her skal den uskadeliggjorte bakterien få immunsystemet til å reagere – naturligvis uten å gi pasienten en faktisk betennelse.
Tidligere har forskere forsøkt seg med samme metode, men med dårlige resultater fordi det medfødte immunsystemet raskt går til aksjon mot hele celler. Bakterien rekker derfor ikke å føre til den riktige virkningen i immunsystemet, og derfor blir ikke pasienten immun.
Men i den nye amerikanske vaksinen er bakterien pakket inn i et beskyttende nanobur.
Bakterien overlever derfor lenge nok i kroppen til at immunforsvaret produserer antistoffer og gjør pasienten immun.
Inntil videre har forskerne fått gode resultater i forsøk med mus, men det trengs flere runder med forsøk før vaksinen kan godkjennes for mennesker.