Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Medisin - Legemidler

Vaksine-suksess: Australia sier farvel til røde hunder og livmorhalskreft

Røde hunder er nå helt utryddet i Australia takket være vaksiner. Og om få år ser landet ut til å bli det første som utrydder livmorhalskreft.

Hjerneskader, hjertefeil, abort og blindhet. Det kan være konsekvensene av røde hunder.

Men i Australia trenger de ikke lenger bekymre seg for sykdommen, for de er så flinke til å vaksinere barna viruset ikke lenger finnes der.

Vaksiner beskytter fostre

Verdens helseorganisasjon offentliggjorde nylig at rubellaviruset er offisielt utryddet fra Australia. De er dermed et av 33 land som har klart dette. Se tallene for røde hunder i Norge her.

Rubella er et såkalt RNA-virus som infiserer luftveiene dine. Etter 5–7 dager har sykdommen tak i hele kroppen og utløser blant annet et karakteristisk utslett, feber og røde øyne. Sykdommen er imidlertid helt ufarlig for de fleste og går typisk over etter 5–10 dager.

Men hvis gravide blir smittet, er det en høy risiko for abort eller fosterskader, og derfor vaksinerer vi mot røde hunder med MMR-vaksinen, som også beskytter mot kusma og meslinger.

Vaksiner fungerer ved å sprøyte inn en liten del av sykdommen i kroppen. Dermed kan immunforsvaret bygge opp et effektivt forsvar før sykdommen rammer igjen.

Vaksinen virker som sykdommen

Neste gang er kroppen klar til kamp

  • Første gang kroppen møter en sykdom, går det ganske sakte når immunforsvaret skal produsere et arsenal av antistoffer som kan angripe det fremmede viruset eller bakterien – immunreaksjonen er illustrert ved kurvens første topp.
  • Andre gang immunforsvaret møter sykdommen, går det raskt å produsere mange antistoffer – kurvens andre topp.

Vaksine utrydder livmorhalskreft

Australia har et ekstremt effektivt vaksinasjonsprogram, og 94,67prosent av alle femåringer i Australia har fått alle de anbefalte vaksinene. Et tilsvarende tall i Norge, for niåringer, er 93,7 pct.

Og hvis det fortsetter, ser det ut til at Australia også får utslettet en hel kreftform.

HPV-vaksinen ble innført i Australia i 2007, og forskning forskerne spår at det om tre år vil være mindre enn seks kvinner per 100 000 som får livmorhalskreft.

Tallet vil antagelig falle til fire før år 2035, og i så fall vil forskerne betrakte kreftformen som så godt som utryddet.

Takket være HPV-vaksinen ser Australia altså ut til å bli det første landet i verden som blir kvitt den aggressive kreftformen.

Vaksiner virker

Det er mange gode argumenter for å bli vaksinert – og ingen gode motargumenter. Lær mer om faktaene:

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul