Verdens dyreste dråper

Væsker kan ha enestående virkninger som gjør dem ekstremt verdifulle. Skorpionens gift inneholder f.eks. sjeldne stoffer som kan behandle kreft. LSD er en annen kostbar væske som er etterspurt for sin psykedeliske virkning. Les mer i listen vår.

VÆSKER toppbilde

Skorpiongift

? Pris per liter: Ca. 68 millioner kroner

Hver gang skorpionen stikker brodden i et bytte, utskiller den gift til en verdi av 100 kroner. Det er prisen for de 1,5 milliontedelene liter gift det er i et enkelt stikk.

Med en markedspris på i underkant av 68 mill. kroner literen er skorpiongift verdens dyreste væske. Den høye prisen skyldes at giften inneholder en rekke stoffer som anvendes til medisinske formål. Noen av dem kan f.eks. brukes til å behandle og diagnostisere sklerose og kreft.

Tilsynelatende kan giften også gi en rus og være vanedannende. Unge i India lar seg stikke med vilje, og skorpionhandlere tjener penger på å selge et stikk med de dyreste dråpene i verden.

Kobragift

? Pris per liter: Ca. 267 000 kroner

Et bitt av den thailandske kobraen lammer åndedrettsmusklene slik at du dør av oksygenmangel. Den farlige giften koster en formue fordi den inneholder stoffer som lindrer smerter hos pasienter med kreft og leddgikt.

Slangene oppdrettes på store farmer, og produksjonen av omkring en kilo gift krever 10 000 kobraer, som "melkes" jevnlig i løpet av en periode på fire–seks uker.

LSD (lysergsyredietylamid)

? Pris per liter: Ca. 215 000 kroner

LSD er et populært rusmiddel som forsterker og forvrenger sansene. Stoffet ble utviklet av den sveitsiske kjemikeren Albert Hofmann, som testet det på seg selv og beskrev de psykedeliske virkningene.

Frem til stoffet ble forbudt på 1960-tallet ble det markedsført som et middel mot flere psykiske lidelser. Stoffet har imidlertid ingen kjent medisinsk virkning og kan tvert imot utløse langvarige psykoser.

Se prisen på 7 andre kostbare væsker

Få hele topp 10-listen over verdens dyreste væsker og sjekk blant annet hvor SKRIVERBLEKK ligger på listen: