P-pillen satte kvinnen fri
«Ingen kvinne kan kalle seg selv fri før hun kan kontrollere sin egen kropp», har den amerikanske kvinnesaksforkjemperen Margaret Sanger sagt. Og få har hatt så stor betydning for kvinnefrigjøringen som Sanger.
På 1950-tallet overtalte hun den kvinnelige millionærarvingen Katharine McCormick til å investere 40.000 dollar til utviklingen av en «magisk pille» til kvinner som skulle forhindre uønskede graviditeter.
Mannen som skulle realisere Sangers livslange drøm om et prevensjonsmiddel i pilleform, var den amerikanske biologen Gregory Pincus.
Ingen kvinne kan kalle seg selv fri før hun kan kontrollere sin egen kropp. Margaret Sanger, amerikansk kvinnesaksforkjemper
Med utgangspunkt i en rekke dyreforsøk fra 1930-tallet med hormoninntak som effektivt prevensjonsmiddel, utviklet Pincus og kollegaen hans Min-Chueh Chang p-pillen, som kom på markedet i USA i 1960 og i Norge sju år senere.
Margaret Sanger døde i 1966 og rakk aldri å oppleve den enorme effekten på kvinnenes seksuelle frigjøring og inntog på arbeidsmarkedet, noe p-pillen muliggjorde ved å gjøre kvinnen i stand til å kontrollere kroppen sin.
I dag blir p-pillen tatt av mer enn 100 millioner kvinner verden over, og p-pillen ble i 1993 utnevnt som et av den moderne verdens sju vidunderne av tidsskriftet The Economist.
P-pillens tidslinje
For 60 år siden ble p-pillen lansert. Siden den gang har den lille pillen blitt en av de mest brukte formene for prevensjon i verden.
1955
P-pillen testes for første gang på mennesker.
1960
USA begynner å selge verdens første P-pille, «Enovid».
1966
P-pillen kommer i salg i Norge. Seks år senere bruker nesten en tredjedel av kvinner mellom 15 og 44 pillen.
1980-tallet
Danske kvinner får i gjennomsnitt 1,4 barn, noe som er ett barn mindre i gjennomsnitt ift. 1950-tallet før P-pillen ble satt til salgs. Den gang lå fødselsraten på 2,5 barn.
I dag
151 millioner kvinner på verdensplan bruker P-pillen i dag. Det mest utbredte prevensjonsmiddelet blant kvinner er imidlertid fortsatt sterilisering, som 219 millioner kvinner bruker.
Hvordan virker p-pillen?
Mens p-pillens betydning på et samfunnsmessig plan er stor og kompleks, er mekanismene bak den lille tabletten utrolig enkel.
P-pillen består av to syntetiske kjønnshormoner, ethinylestradiol (hormonet østrogen) og gestagen (hormonet progesteron).
De kunstig produserte kjønnshormonene forhindrer graviditet ved å bremse dannelsen av kjønnshormonene FSH og LH som stammer fra hypofysen fra hjernen.
FSH og LH er de overordnede hormonene som er med på å fremme eggløsning, og uten disse blir en graviditet umulig.
Slik virker p-piller
P-piller inneholder kunstige kjønnshormoner, som stopper produksjonen av kjønnshormoner som gjør eggløsning mulig. Dessuten blir livmorhalsen seig, slik at sædceller ikke lenger kan trenge gjennom den.

1. Antallet kjønnshormoner økes
P-pillen inntas. Pillen inneholder to kunstig produserte kjønnshormoner som kvinnekroppen normalt produserer. Det dreier seg om ethinylestradiol (hormonet østrogen) og gestagen (hormonet progesteron).

2. Hormonproduksjonen blokkeres
Den økte forekomsten av de kunstige kjønnshormonene blokkerer for utskillelsen av kjønnshormonene luteinisernde hormon (LH) og follikelstimulerende hormon (FSH) i hypofysen som er en liten kjertel i hjernen.

3. Eggløsningen uteblir
LH frigir befruktningsdyktig egg. FSH får eggstokkene til å vokse. Uten disse kjønnshormonene uteblir eggløsningen. Gestagen gjør slimet i livmorhalsen seigt, slik at sædceller ikke kan trenge gjennom den.
Hvor sikre er P-piller?
P-pillen er et av de mest effektive prevensjonsmidlene som finnes, og tar du p-piller korrekt, er du 99,9 prosent sikker på ikke å bli gravid.
Likevel opplever omkring 1–2 prosent av kvinner som bruker p-piller, å bli gravide. Det skyldes at kvinnene glemmer å ta p-pillen, noe som stopper den kjemiske blokkeringen av LH og FSH-hormonene.
I en studie publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Science Translational Medicine i 2019 skriver forskerne at mellom 40–50 prosent kvinner i USA hopper over minst en p-pille i løpet av tre måneder med daglige piller.

Hva skjer hvis en mann tar p-piller?
Hvis en mann skulle svelge en enkelt p-pille eller to, skjer det ingenting.
Men hvis man tar P-piller jevnlig, vil de kunstige kvinnelige kjønnshormonene i tabletten ha en mild «feminiserende» effekt i form av bredere hofter, mykere hud og brystforstørrelse.
Dosen av østrogen er en tiendedel under det transkjønnede kvinner tar for å skifte kjønn. Minipiller, som bare inneholder progestogen, vil først og fremst redusere antallet sædceller og redusere sexlysten hos mannen.
Hvilke bivirkninger har p-piller?
Mens p-pillens effekt er indiskutabel, har debatten om eventuelle bivirkninger av prevensjonsmiddelet rast siden p-pillen ble lansert i 1960.
De første p-pillene inneholdt 100 μg østrogen, og den høye dosen bidro at kvinnene som tok pillene, slet med graviditetslignende bivirkninger som kvalme, vektøkning, hodepine og humørsvingninger.
Den mest alvorlige bivirkningen ved inntaket av p-piller er en økt risiko for å utvikle blodpropp.
Det anslås at mellom to og tre av 10.000 kvinner som ikke er gravide og ikke tar p-piller, får en blodpropp i en vene eller arterie. For kvinner på p-piller er det mellom seks og ni av 10.000.
Finnes det p-piller til menn?
I kjølvannet av p-pillen har hormonspiral, kobberspiral, p-stav, p-plaster og p-ring blitt føyd til listen over prevensjonsmidler til kvinner.
For menn er kondomet fortsatt det eneste prevensjonsmiddelet på markedet (til tillegg til sterilisering), men snart kan p-piller til menn kanskje føyes til den korte listen.
I 2018 gjennomførte University of Washington et forsøk med 100 menn for å teste en ny pille med et stoff som kalles DMAU.
Som den kvinnelige versjonen går stoffet inn og hemmer kjønnshormonene, noe som i mannens tilfelle innebærer at produksjonen av sædceller stoppes.
P-pille til menn stopper sædproduksjonen
Den mannlige versjonen av p-pillen inneholder syntetiske kjønnshormoner som bremser produksjonen av sædceller ved å blokkere spesifikke hormoner i hjernens hypofyse.

Mengden kjønnshormoner økes
P-pillen inneholder stoffet DMAU, som består av androgen, som minner om det mannlige kjønnshormonet testosteron, samt kjønnshormonet progesteron, som også finnes i p-piller for kvinner.
Hormonproduksjonen blokkeres
Den økte forekomsten av de to kjønnshormonene stopper produksjonen av luteiniserende hormon (LH) og follikelstimulerende hormon (FSH) i hypofysen, som er den hormonproduserende kjertelen i hjernen.
Sædproduksjonen går i stå
Hos menn stimulerer FSH sædproduksjonen og testiklernes vekst, mens LH stimulerer dannelsen av mannligt kjønnshormon (testosteron). Ved å bremse disse hormonene stoppes produksjonen av sædceller i sædrørene i testiklene.
Tidligere forsøk med utvikling av p-piller til menn medførte uheldige bivirkninger som depresjon, ujevn hjerterytme, muskelsmerter, økt sexlyst, akne og nedsatt fertilitet.
Av de 100 mennene som inngikk i forsøket med p-pillen, opplevde bare noen få nevneverdige bivirkninger som hodepine, nedsatt sexlyst og akne.
Mennene bør imidlertid ikke forvente å la kondomet bli liggende foreløpig.
Forsøkene med p-piller til menn er fortsatt i en innledende fase, og det er uvisst når og hvis de kommer på markedet. Dessuten er kondomet fortsatt det eneste prevensjonsmiddelet som beskytter mot kjønnssykdommer.