Ny vaksine stanser zika

Tusenvis av spedbarn har fått hjerneskader av zika, som fortsatt sprer seg. Nå har forskere utviklet en banebrytende vaksine som stanser viruset.

På rekordtid har forskere utviklet en ny genetisk vaksine mot zika.

© Nacho Doce/Reuters/Scanpix

Barn med små og deformerte hoder dukket først opp på fødestuer i Brasil i 2015. Legene ante den gangen ikke at det var begynnelsen på et eksplosivt utbrudd av zikaviruset, som spres av mygg.

I dag er nesten 5000 barn født med abnormt små hoder bare i Brasil, og mer enn 70 andre land er rammet av viruset, som kan være dødelig hvis det smitter gravide kvinner.

Forskere skaper vaksine på rekordtid

Men i takt med at zika har spredt seg med enorm fart, har noen av verdens beste forskere meldt seg på i kampen for å stoppe det. Og på rekordtid har de laget en helt ny vaksine som ser ut til å virke.

Forskerne har skapt en såkalt DNA-vaksine som lurer kroppens celler til å danne noen av de proteinene som sitter på overflaten av zika-virus. Når immunforsvaret møter zika-proteinene, danner det et målrettet forsvar av antistoffer som raskt kan aktiveres hvis et ekte zika-virus skulle finne veien inn i kroppen.

Aper ble immune mot zika

Forskerne har testet sin nye vaksine på 18 rhesus-aper. Åtte uker etter at de fikk vaksinen, var 94 prosent av apene immune mot zika.

Nå tester forskerne vaksinen på frivillige i de amerikanske statene Maryland og Georgia. Hvis den viser seg å være like effektiv på mennesker, har zika snart møtt sin overmann.