Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Koma

En ny elektrisk behandling vekker hjernen fra koma.

© Shutterstock
Medisin - Legemidler

Ny elektrisk behandling vekker pasienter fra koma

I et nytt banebrytende forsøk har forskere satt strøm på hjernen til koma-pasienter – og trukket dem ut av dvalen i helt opp til en uke.

Alvorlige skader på hjernen kan sende folk rett i koma. Forgiftning, alvorlig oksygenmangel eller diabetes kan gjøre det samme, uten noen garanti for oppvåkning.

Normalt er de pårørende helt hjelpeløse, men nå har forskere tatt i bruk en ny elektrisk behandling. De har klart å vekke pasienter fra komatilstanden i helt opp til en uke.

Elektrisitet vekker hjernen

Forskerne sendte elektriske impulser gjennom hjernen til koma-pasienter i 20 minutter av gangen i fem dager på rad. Strømmen var målrettet mot pannelappen, som styrer mange tanke-prosesser, blant annet beslutninger og sosial atferd.

Forsøkspersonene var i den koma-tilstanden som kalles minimal bevissthet. Det vil si at de noen ganger viser små tegn på å være bevisste, men uten å kunne kommunisere med andre. Slik hadde de ligget i minst tre måneder.

Koma-pasienter svarer på spørsmål

Etter behandlingen viste 9 av de 16 pasientene overraskende mange tegn på å være ved bevissthet – de kunne reagere på ordre, kjenne igjen objekter og bevege seg – to av pasientene kunne til og med svare på spørsmål ved å bevege på deler av kroppen.

Strømmen aktiverer hjernecellene i pannelappen, slik at de begynner å sende elektriske signaler til hverandre og andre deler av hjernen igjen.

Dessverre falt pasientene tilbake til sin tidligere tilstand etter om lag en uke. Derfor vil forskerne nå finpusse teknikken, slik at de i fremtiden kan trekke folk permanent ut av koma.

Les også:

Sex

Du dufter deg til den perfekte partner

2 minutter
Kroppen

Sånn beskytter solkremen huden

3 minutter
coronavirus
Sykdommer

Koronavirus-oppdatering: Få overblikket her

60 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul