Ny elektrisk behandling vekker pasienter fra koma

I et nytt banebrytende forsøk har forskere satt strøm på hjernen til koma-pasienter – og trukket dem ut av dvalen i helt opp til en uke.

Koma

En ny elektrisk behandling vekker hjernen fra koma.

© Shutterstock

Alvorlige skader på hjernen kan sende folk rett i koma. Forgiftning, alvorlig oksygenmangel eller diabetes kan gjøre det samme, uten noen garanti for oppvåkning.

Normalt er de pårørende helt hjelpeløse, men nå har forskere tatt i bruk en ny elektrisk behandling. De har klart å vekke pasienter fra komatilstanden i helt opp til en uke.

Elektrisitet vekker hjernen

Forskerne sendte elektriske impulser gjennom hjernen til koma-pasienter i 20 minutter av gangen i fem dager på rad. Strømmen var målrettet mot pannelappen, som styrer mange tanke-prosesser, blant annet beslutninger og sosial atferd.

Forsøkspersonene var i den koma-tilstanden som kalles minimal bevissthet. Det vil si at de noen ganger viser små tegn på å være bevisste, men uten å kunne kommunisere med andre. Slik hadde de ligget i minst tre måneder.

Koma-pasienter svarer på spørsmål

Etter behandlingen viste 9 av de 16 pasientene overraskende mange tegn på å være ved bevissthet – de kunne reagere på ordre, kjenne igjen objekter og bevege seg – to av pasientene kunne til og med svare på spørsmål ved å bevege på deler av kroppen.

Strømmen aktiverer hjernecellene i pannelappen, slik at de begynner å sende elektriske signaler til hverandre og andre deler av hjernen igjen.

Dessverre falt pasientene tilbake til sin tidligere tilstand etter om lag en uke. Derfor vil forskerne nå finpusse teknikken, slik at de i fremtiden kan trekke folk permanent ut av koma.