Munker og kloke koner har gjennom århundrer gått på jakt i myrer og skogbryn etter røtter og blader som kunne helbrede all verdens skavanker.
Den tradisjonelle naturmedisinen har ikke alltid vært på god fot med vitenskapen fordi det ikke har vært en dokumentert virkning – og slik er det også med mange plantemidler i dag.
Men det finnes også de medisinplantene som faktisk har en dokumentert effekt og som helsemyndighetene har godkjent til legemidler – de såkalte naturlegemidlene.
Tre av de godkjente naturmedisinplantene vokser i vår umiddelbare nærhet, forteller lederen av NaturMedicinsk Museum, Anna Jäger, som også er ekspert i medisinplanter ved Københavns Universitet:
Naturmedisin 1: prikkperikum

HVA: Prikkperikum (Hypericum perforatum) kalles også johannesurt og er blitt brukt mot mentale lidelser helt siden antikken. Navnet johannesurt kommer fra middelalderen, da man pleide å brenne planten i forbindelse med midtsommerfeiringen for å drive ut demoner fra de sinnssyke.
HVOR: Lyse, åpne enger er egentligt plantens foretrukne levested, men den vokser stort sett overalt; på byens parkeringsplasser, i veikanter og skrenter. Høysesongen for perikum er rundt midtsommer.
VIRKNING: Planten inneholder hypericin og hyperforin, som har vist seg å virke mot lett til moderat depresjon, angst og langvarig stress – og med færre bivirkninger enn annen antidepressiv medisin. Nøyaktig hvordan de kjemiske stoffene virker i kroppen, har man ennå ikke full klarhet i, men man mener at de bl.a. påvirker nervecellereseptorene og opptaket av lykke-signalstoffet serotonin i kroppen.
Naturmedisin 2: baldrian

HVA: Baldrian (Valeriana) er en flerårig plante – eller staude – hvis rot (Valeriana officinalis) har vært benyttet som naturmedisin siden legekunstens far Hippokrates beskrev den i det 4. århundre f.Kr. I Norden har planten med de rødlige eller hvite blomstene vært kjent siden vikingtiden.
HVOR: Den vokser i våte områder, ofte omkring innsjøer og myrer, men kan også vokse i hagen på litt fuktige og skyggefulde steder.
VIRKNING: Baldrian blir ofte kalt naturens alternativ til stesolider da planten har en avslappende og angstdempende effekt. De aktive stoffene valtrater og monoterpener påvirker hjernens beroligende GABA-signalstoff; en nevrotransmitter som hemmer overføringen av impulser mellom nervecellene. Baldrian skal inntas med måte, da for store doser kan gi et tungt og uklart hode og virke overdrevent søvnfremkallende.
Naturmedisin 3: velduftende kamille

HVA: Kamille vokser over det meste av Europa, men det er primært arten velduftende kamille (Matricaria recutita) som har en medisinsk effekt. Velduftende kamille er noe vanskeligere å finne i naturen enn den mer vanlige luktfrie kamilleblomsten, men den kan kjennes på – ja – lukten og ved at den gule blomsterknoppen er hul.
HVOR: Den velduftende kamilleblomsten blomstrer mellom juni og september på fuktig, gjerne kalkfattig, mark med masser av sol. Og så finnes den selvfølgelig også som kulturplante i utallige sommerhager.
VIRKNING: Velduftende kamille har en betennelseshemmende, krampeløsende og lett smertestillende effekt, og planten inngår bl.a. i naturmedisin til kolikkbarn. Den milde kamilleteen kan tas mot oppblåsthet, kramper og vondt i magen. Medisinplanten inneholder bl.a. 36 forskjellige flavonoider – en gruppe av plantefargestoffer som menes å virke på samme måte som antioksidanter – og 28 terpener fra blomstens eteriske olje. Terpenene blir ført rundt i kroppen via blodbanen og opp til hjernen, men man kjenner ennå ikke den nøyaktige effekten.
Naturmedisin er ikke ufarlig
Selv om det kan virke besnærende å gå ut i det grønne og høste i vei av klodens egen naturmedisin, så anbefaler Anna Jäger allikevel at vi går på apoteket i stedet:
"Da er du sikker på at du får de helt riktige plantemidlene, og at preparatene har den samme dosen fra gang til gang – det kan du ikke vite hvis du lager plantemiddelet selv," sier naturmedisineksperten.
Men kamilleplanten er så harmløs at man godt kan lage sin egen te ved å lufttørke blomsten, sier Anna Jäger.
Det vil si hvis man finner den helt riktige blomsten.