Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vaksinering
© Shutterstock
Medisin - Legemidler

Meslingutbrudd raser – vaksiner barna dine nå

Færre og færre blir vaksinert mot meslinger, og samtidig er den fryktede sykdommen i ferd med å komme tilbake i Sørøst-Europa.

I øyeblikket herjer et meslingutbrudd i Romania. Minst 17 barn er døde av sykdommen siden september, og det siste året har minst 3400 barn vært smittet med det fryktede viruset.

Men det er ikke bare i Romania at meslinger er på frammarsj.

Også land som Tyskland, Belgia og Frankrike melder om en stigning i antallet smittede barn.

Flokken står for fall

Meslinger har vært holdt i sjakk lenge fordi vi har en effektiv vaksine mot viruset som en del av barnevaksinasjonsprogrammet.

Men de senere årene har et stigende antall foreldre valgt ikke å vaksinere barna sine på grunn av religion, sykdom eller kvakksalveri.

Det er et problem fordi vaksinen først for alvor blir effektiv når en stor prosentandel er vaksinert. Da oppstår den såkalte gruppeimmuniteten.

Animasjonen viser hvordan gruppeimmunitet fungerer.

Jo flere som blir vaksinert i en befolkning, desto mindre er risikoen for at en person som ikke er vaksinert, blir smittet.

Eksempelvis kan kreftpasienter ofte ikke vaksineres på grunn av nedsatt immunforsvar og er derfor avhengige av at friske mennesker rundt dem er vaksinert.

Falsk forskning skaper frykt

I 1998 offentliggjorde den britiske legen Andrew Wakefield en undersøkelse i The Lancet, som påviste en forbindelse mellom vaksinen og autisme.

Men i 2010 trakk The Lancet artikkelen tilbake11096-0/abstract {"target":"_blank","rel":"nofollow"}) fordi undersøkelsen var forfalsket, og siden ble all Wakefields forskning på områdettilbakevist.

Likevel bruker foreldre fremdeles undersøkelsen som grunn når de dropper vaksinasjonene.

Les også:

Vacciner fører ikke til autisme
Legemidler

Massiv studie: Vaksine gir IKKE autisme

1 minutt
coronavirus
Sykdommer

Koronavirus-oppdatering: Få overblikket her

71 minutter
Legemidler

3 gode grunner til å bli vaksinert

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul