Meslingutbrudd raser – vaksiner barna dine nå

Færre og færre blir vaksinert mot meslinger, og samtidig er den fryktede sykdommen i ferd med å komme tilbake i Sørøst-Europa.

Vaksinering
© Shutterstock

I øyeblikket herjer et meslingutbrudd i Romania. Minst 17 barn er døde av sykdommen siden september, og det siste året har minst 3400 barn vært smittet med det fryktede viruset.

Men det er ikke bare i Romania at meslinger er på frammarsj.

Også land som Tyskland, Belgia og Frankrike melder om en stigning i antallet smittede barn.

Flokken står for fall

Meslinger har vært holdt i sjakk lenge fordi vi har en effektiv vaksine mot viruset som en del av barnevaksinasjonsprogrammet.

Men de senere årene har et stigende antall foreldre valgt ikke å vaksinere barna sine på grunn av religion, sykdom eller kvakksalveri.

Det er et problem fordi vaksinen først for alvor blir effektiv når en stor prosentandel er vaksinert. Da oppstår den såkalte gruppeimmuniteten.

Animasjonen viser hvordan gruppeimmunitet fungerer.

Jo flere som blir vaksinert i en befolkning, desto mindre er risikoen for at en person som ikke er vaksinert, blir smittet.

Eksempelvis kan kreftpasienter ofte ikke vaksineres på grunn av nedsatt immunforsvar og er derfor avhengige av at friske mennesker rundt dem er vaksinert.

Falsk forskning skaper frykt

I 1998 offentliggjorde den britiske legen Andrew Wakefield en undersøkelse i The Lancet, som påviste en forbindelse mellom vaksinen og autisme.

Men i 2010 trakk The Lancet artikkelen tilbake fordi undersøkelsen var forfalsket, og siden ble all Wakefields forskning på områdettilbakevist.

Likevel bruker foreldre fremdeles undersøkelsen som grunn når de dropper vaksinasjonene.