MDMA kan snart komme på resept

Amerikanske myndigheter har gitt grønt lys til at MDMA – bedre kjent som ecstasy – skal testes som behandling mot PTSD. Forsøkene går nå inn i en avgjørende fase.

© Wikimedia Commons

Gjennom de siste tiårene har MDMA forgiftet diskotekenes dansegulv i pilleform under navnet ecstasy.

Men nå flytter det euforiserende stoffet kanskje ut av diskotekene og inn på apotekene.

Stoffet har vist seg å ha en effekt mot PTSD (posttraumatisk stress-syndrom), og det vil psykiatere utnytte til en bedre behandling av blant andre soldater med alvorlige traumer.

83 prosent blir friske

PTSD behandles i dag som regel med samtaleterapi, men en stor del av pasientene har så alvorlig angst at de har problemer med å snakke om de traumatiske minnene.

MDMA sørger for produksjon en rekke lykkeskapende signalstoffer i hjernen – bl.a. dopamin og serotonin. Signalstoffene får pasienten til å glemme angsten, slik at det blir mulig å snakke om de traumatiske opplevelsene som er skyld i PTSD.

Tidligere studier har vist at 83 prosent av pasientene ikke lenger hadde tegn på PTSD etter et behandlingsforløp med MDMA og samtaleterapi.

Den siste testfasen

Det amerikanske matvare- og legemiddeldirektoratetFDA har godkjent at forsøk med MDMA går inn i den tredje og avgjørende fasen av menneskeforsøk. Forskerne vil undersøke om stoffets nyttige egenskaper kan veie opp for bivirkningene.

Stoffet har allerede bestått de to første fasene av menneskeforsøk, der forskerne har vist at bivirkningene er akseptable, og at stoffet har en positiv effekt.

Hvis tredje fase er vellykket, kan MDMA bli godkjent som et legemiddel.