Danske Statens Serum Institut (SSI) har nettopp offentliggjort den mest omfattende studien av MMR-vaksinen og autisme noensinne. Og konklusjonen er krystallklar: Det er absolutt ingen sammenheng mellom vaksinasjonen og autisme.
Forskergruppen baserer resultatene på studier av hele 657 461 barn, fulgt fra 2000 til 2013.
6517 av barna fikk diagnosen autisme, men andelen var ikke høyere i gruppen som hadde fått MMR-vaksinen.
«Autisme forekom like hyppig iblant de barna som hadde blitt vaksinert. Derfor må vi konkludere med at MMR-vaksinen ikke gir økt risiko for autisme», sier seniorforsker Anders Hviid.
WHO har plassert de såkalte vaksineskeptikerne på listen over de 10 største truslene mot menneskeheten i 2019. www.who.int/emergencies/ten-threats-to-global-health-in-2019
Svindel skapte frykt
Den feilaktige koblingen mellom MMR-vaksinen og autisme skyldes et engelsk forskningsprosjekt fra 1998, der tolv barn ble undersøkt av et team med legen Andrew Wakefield i spissen.
Senere har forskningen hans blitt tilbakevist, og studie etter studie har motbevist at det er en sammenheng mellom vaksinen og autisme.
De nye resultatene fra Statens Serum Institut står altså ikke alene.
Faktisk kunne samme institutt allerede i 2002 offentliggjøre resultatene av en stor studie av 537.303 barn med nøyaktig samme konklusjon: Det er ingen sammenheng mellom MMR-vaksinen og autisme.
Likevel har frykten for autisme bitt seg fast i store deler av den vestlige verden – ikke minst drevet fram av kjendiser som er aktive på sosiale medier.
Konsekvensen har blant annet vært at antallet meslingtilfeller i Europa er tredoblet innen det siste året.
Derfor må vi konkludere med at MMR-vaksinen ikke gir økt risiko for autisme Seniorforsker Anders Hviid, SSI