Nå skal malariavaksine redde liv

750 000 barn i Kenya, Ghana og Malawi skal endelig vaksineres mot malaria. Håpet er at den nye vaksinen kan redde hundretusenvis av liv.

Hvert år tar den fryktede malariaparasitten livet av nesten en halv million mennesker – hovedsakelig i verdens fattigste land.

I 18 år har forskereforsøkt å finne en vaksine. Og nå gir forskerne gass.

Den lovende vaksinen – kalt RTS, S – mot malaria er nå endelig tatt i bruk i Kenya – og noen måneder tidligere i Ghana og Malawi.

Forsøkene skal vare i tre år og inngår i et vaksineprogram for barn.

Verdens helseorganisasjon forventer at 360.000 børn i Kenya vil motta malariavaksinen, mens tallet ligger på 750 000 for alle de tre landene.

Krever fire stikk

Verdens helseorganisasjon, WHO, står bak utdeling av vaksinen RTS,S, som i laboratorieforsøk har hatt relativt stor effekt: 40 prosent av de vaksinerte ble immune mot malaria.

Det største problemet med vaksinen er at den må gis i fire doser. De første tre blir gitt med en måneds mellomrom, mens den fjerde gis 18 måneder senere. Det kan bli vanskelig å gjennomføre i fattige og underutviklede områder.

Den mest lovende

RTS,S er bare en av en rekke malariavaksiner. Men det er den mest lovende.

Håpet er at den i kombinasjon med myggspray og myggnett kan bli en effektiv motstander for den myggbårne parasittsykdommen.

Testprogrammet i de tre landene avgjør om vaksinen tas i bruk i større skala.