Shutterstock
Allergi

Hvordan virker allergipiller?

Nå om våren er jeg ofte plaget av allergien min mot bjørkepollen. Heldigvis hjelper det å ta antihistaminer. Men hva er det egentlig de virker mot?

Som ved andre allergier skyldes bjørkepollenallergi at immunforsvaret overreagerer på et harmløst fremmedlegeme i kroppen.

Rent konkret skjer det ved at bestemte immunceller som kalles mastceller, frigjør såkalte histaminer.

Histaminene binder seg til spesielle histaminreseptorer, en slags parkeringsbåser, på andre celler. Her er de med på å føre til den immunresponsen som gir allergisymptomer som røde øyne, rennende nese, nysing og så videre.

Immunforsvaret går amok

Pollen eller andre såkalte allergener kan få immunforsvaret til å overreagere. Når det skjer, utløser immunceller en kaskade av histaminer.

Trin1
© Shutterstock & Lotte Fredslund

1. Pollen trenger inn

Første gang kroppen møter et allergen, for eksempel et protein fra et pollen (oransje), produserer kroppen IgE-antistoffer (grønt). Antistoffene binder seg til immunforsvarets mastceller.

Trin2
© Shutterstock & Lotte Fredslund

2. Immunceller svarer

Neste gang allergenet opptrer i kroppen, binder det seg til IgE-antistoffene som nå sitter på overflaten av mastcellene. De har som oppgave å holde inntrengere ute av kroppen.

Trin3
© Shutterstock & Lotte Fredslund

3. Histaminer velter ut

Koblingen mellom IgE-antistoffene og allergenene får mastcellen til å frigjøre de histaminene (rødt) den er full av. Histaminene varsler andre celler, som utløser de allergiske reaksjonene.

Når du tar antihistaminer, forhindrer de vanligvis histaminene i å sette seg på reseptorene og utløse en allergisk reaksjon.

Det skjer ved at antihistaminene binder seg til histaminreseptorene slik at plassen er opptatt. Derfor virker antihistaminer ofte best før du blir utsatt for det du er allergisk mot.

Virker mange steder i kroppen

Antihistaminer er delt i fire klasser som har navn etter hvilken type histaminreseptorer de binder seg til.

I alt finnes det fire typer reseptorer. Klassen som kalles H1, er den vi vanligvis bruker mot pollenallergi. Men den kan også ha andre effekter. Noen H1-antihistaminer virker sløvende. Det skyldes at histamin spiller en rolle for kroppens døgnrytme: De er med på å holde oss våkne. Når den effekten bremses, blir vi trøtte. Antihistaminene brukes også i piller mot reisesyke.

H2-antihistaminer virker blant annet på de cellene i slimhinnene i magen som skiller ut magesyre. Denne typen brukes derfor i legemidler mot for mye magesyre eller magesår.

H3-antihistaminer binder seg til celler i hjernen og kan gi en oppkvikkende effekt, mens H4-antihistaminer påvirker de hvite blodlegemene, noe som kan redusere kronisk kløe.