Herpes
© Shutterstock

Herpesvaksine er på trappene

Amerikanske forskere har kommet på sporet av et legemiddel som både kan forebygge herpes og kurere personer som allerede er smittet.

Det klør i munnviken og svir i skrittet når det lille herpesviruset våkner av dvalen og titter ut fra skjulestedet i kroppens nervesystem.

Fire milliarder mennesker over hele verden er infisert med viruset, som flytter permanent inn i kroppen når kyss og sex først har sluppet det inn.

Men nå har forskerne heldigvis kommet på sporet av en effektiv kur.

Virus går i dvale

Når du først har blitt smittet med herpes simplex-viruset (HSV), sørger viruset for permanent opphold i kroppen, og det finnes fortsatt ikke noen måte å kvitte seg med det.

Viruset infiserer nerveceller, der det går i dvale. På det stadiet er det ingen symptomer hos den smittede.

Men ulike faktorer – for eksempel stress – kan vekke viruset til live. I våken tilstand beveger viruset seg ut av nervecellene og infiserer hudceller i stedet.

I hudcellene er viruset aggressivt. Den formerer seg kraftig, noe som gjør at cellen brister. Det utløser de blemmene vi kjenner som forkjølelsessår.

Vaksine avvæpner virus

Den nye vaksinen, som har hatt stor suksess i tester på marsvin og makakaper, er en såkalt trivalent vaksine. Det vil si at den har tre våpen mot HSV-viruset.

Vaksinen danner tre typer antistoffer som binder seg til bestemte proteiner på virusets overflate og avvæpner viruset.

Det gir immunforsvaret muligheter for å angripe viruset, som normalt er skjult for kroppens naturlige forsvar.

Lovende dyreforsøk

Vaksinen ble testet på 36 friske marsvin. Senere ble de infisert med HSV-2 (den typen herpes som angriper kjønnsdelene).

Bare et av de dyrene fikk senere herpesutbrudd.

I en kontrollgruppe som ikke hadde fått vaksinen, slapp bare ett av 24 marsvin unna sykdommen.

Mulig kur på markedet om 10 år

Neste skritt for forskerne blir å teste den nyutviklede vaksinen på mennesker.

Hvis disse forsøkene blir like vellykkede, og alt går etter planen, kan vi ha en effektiv vaksine mot herpes på markedet innen 10 år.

Håpet er at vaksinen ikke bare kan forebygge smitte, men at den også kan sørge for at viruset blir holdt i dvale hos allerede smittede personer, som dermed slipper herpesutbrudd.