Kur til skallete er på trappene

Gode nyheter for menn som er tynne på toppen: Forskere kan innen svært kort tid ha klar en kur mot hårtap.

© Shutterstock

Vikene blir dypere og dypere, og midtskillen utvider seg med kurs mot nakken. Hårtap skjer for de fleste menn med alderen – ofte ledsaget av irritasjon og såret forfengelighet.

Men nå kan løsningen på mennenes hårproblem vise seg å være på trappene.

Kur mot hårtap funnet ved et tilfelle

Det var helt tilfeldig at forskere ved Columbia University kom over et stoff som kan få hår til å vokse fortere og bli fyldigere.

Hårsekkene våre er enten aktive eller i dvale, og når mange er i dvale, blir det tynnere på toppen.

Det nye stoffet virker på den måten at det påvirker enzymer i hårsekkene som er inaktive, og det kan dermed "vekke" håret som sover. Stoffet hemmer såkalte Janus-kinaser, også kalt JAK. Det setter i gang hårsekkenes naturlige oppvåkningsprosess – bare at det går fortere.

Ved å hemme et bestemt enzym kan forskerne få hår til å gro.

Mus elsker hårkurer

De innledende forsøkene på mus har vært svært vellykkete. Skallete mus ble behandlet i fem dager med hårkur. I løpet av de neste ti dagene vokste det ut nytt og tykkere hår, mens de ubehandlede musene forble skallet.

De to stoffene som allerede er på markedet, har virket over all forventning på mus.

To av de såkalte JAK-hemmende stoffene som kan aktivere hårsekkene igjen, er allerede i bruk. Det ene (Ruxolitinib) blir brukt mot blødersykdommer, og det andre (Tofacitinib) brukes mot leddgikt.

Hjelper også kreftpasienter med hårtap

Medikamentene er forsøksvis blitt testet på menneskehår, og det er tegn som tyder på at de virker. Nå skal flere forsøk gi større kunnskap om hvor mye de kan hjelpe mot skallethet.

Hvis JAK-hemmende stoffer kommer på markedet, er det ikke bare skallete menn som kan dra fordel av det. Også kreftpasienter som får kjemoterapi og personer med sykdommer der immunsystemet deres angriper hårsekkene, kan få tilbake håret.