Lexapro pills

Eksperter advarer mot populære lykkepiller

Uavhengige eksperter advarer nå mot å ta antidepressiver med stoffene CITALOPRAM og ESCITALOPRAM. De øker risikoen for hjertelidelser - også hjertestans - sammenlignet med andre antidepressiver.

"Citalopram og escitalopram føyes til listen over stoffer du bør unngå."

Den respekterte og uavhengige franske medisinpublikasjonen La Revue Prescrire er helt tydelig i sin advarsel mot å bruke preparater med de to antidepressive stoffene.

La Revue Prescrire får støtte fra FNs Verdens helseorganisasjon, WHO, og de franske ekspertene har tidligere avdekket livsfarlig medisin som senere er tatt av markedet.

Hvad er citalopram?

Citalopram er en legemiddel som brukes mot depresjon, angst, tvangsforestillinger og tvangshandlinger.

Citalopram tilhører gruppen av legemidler som kalles SSRI (serotoninøkende antidepressionsmidler – også kjent som lykkepiller) som er preparater mot depresjon.

Citalopram ble opprinnelig brakt på markedet av danske Lundbeck (H. Lundbeck A/S) i 1989 og nådde USA i 1998, men patentet løp ut i 2003.

Siden 2003 har en lang rekke farmasøytiske selskaper lansert egne antidepressiver basert på citalopram.

Lundbeck har dessuten selv videreutviklet citalopram under navnet escitalopram, som altså også er omfattet av den nye advarselen.

Bivirkninger: Citalopram medfører flere hjertelidelser

Det er Prescrires årlig oppdaterte liste, "Stoffer du bør unngå 2016", som bygger på forskningsresultater fra 2010 til 2015 og er rettet mot leger, farmasøyter og annet helsepersonell som nå omfatter de to antidepressive stoffene.

Ekspertene konstaterer blant annet at citalopram og escitalopram ikke er mer effektive enn andre SSRI-er (legemidler som øker mengden serotonin - også kjent som lykkepiller, red.) men medfører flere hjertelidelser.

Blant annet fremhever de at stoffene ved større doser kan medføre forstyrrelser i hjerterytmen - mer konkret forlengelse av QT-intervallet.

Hjertelidelser citalopram

Dette fikk allerede i 2011 først det amerikanske legemiddelverket, FDA, og senere tilsvarende myndigheter verden over til å senke den maksimale dosen for citalopram.

Produsent: ikke noe nytt

Lundbeck avviser at det er noe nytt i opplysningene i Revue Prescrire og henviser til de endringene i anbefalt dose for citalopram som ble innført i 2011.

"Myndighetene har siden 2011 informert leger om problemene med forlengelse av QT-intervallet, i tilfeller der man valgte å øke dosen over anbefalt maksimum", sier kommunikasjonsdirektør hos Lundbeck, Anders Schroll.

"Det er ikke noe nytt i dette", fortsetter han og understreker at maksimumsdosen for escitalopram ikke er satt ned, men at legene er informert om farene ved å overskride den anbefalte maksimumsdosen.