Shutterstock

Beskytter jodtabletter mot radioaktiv stråling?

Hvis en atombombe eksploderer eller et atomkraftverk smelter ned, kan jod beskytte mot radioaktiv stråling?

Atombomber utløser ikke bare gigantiske eksplosjoner og enorme temperaturer, men også store mengder radioaktiv stråling. Faktisk utgjør strålingen 15 prosent av energien fra en atombombe.

Radioaktiv stråling kan påføre kroppen en rekke skader avhengig av intensiteten – alt fra hårtap og svekkelse av immunforsvaret til ødeleggelse av DNA, celler, blodårer og organer.

Strålingen finnes blant annet i radioaktivt jod, noe som gjør skjoldbruskkjertelen spesielt sårbar. Kjertelen tar kontinuerlig opp jod for å produsere viktige hormoner, men den kan ikke skille mellom stabile og radioaktive varianter.

Blir kroppen utsatt for radioaktivt jod, tas det derfor opp i skjoldbruskkjertelen, noe som blant annet øker risikoen for kreft.

Piller holder strålingen ute av kroppen

Den radioaktive joden kan imidlertid holdes på avstand med piller. Høydosejodtabletter på minst 50 milligram inneholder stabilt jod i form av kaliumjodid som metter skjoldbruskkjertelen med jod. Dermed blir kroppen forhindret i å ta opp den radioaktive varianten, som i stedet blir skilt ut via nyrene.

Jodtabletter beskytter imidlertid ikke mot andre radioaktive stoffer fra atomutslipp, for eksempel cesium-137 og strontium-90, og pillene vil derfor ikke gi en fullstendig beskyttelse i tilfelle av et radioaktivt utslipp.