Sukker knuser åreforkalkning

Åreforkalkning er en av de tilstandene som fører til flest dødsfall i verden – men nå har forskere klart å løse opp de farlige kolesterolproppene i blodårene med et kjent sukkerstoff. Kolesterolet forsvinner ut av kroppen med urinen.

Åreforkalkning top

Om lag 30 prosent av alle dødsfall i verden skyldes hjerte- og karsykdommer. Og det er åreforkalkning som tar flest liv i denne kategorien.

Nå har en internasjonal forskergruppe imidlertid klart å løse opp åreforkalkningens opphav – kolesterol – i tilstoppede musearterier. Hva brukte de som verktøy? Sukkerstoffet cyclodextrin, som bl.a. er kjent som tilsetningsstoff i legemidler og i visse amerikanske matvarer.

Resultatet er publisert i tidsskriftet Science Translational Medicine og kan komme til å redde millioner av menneskeliv.

HVA ER ÅREFORKALKNING?

? Åreforkalkning er fett- og kalkavleiringer som setter seg som en fettet grøt på innsiden av blodårene og med tiden stivner til fast bindevev, såkalt plakk. Plakkdannelsen kan føre til nedsatt blodgjennomstrømming og blodpropper.

|

Åreforkalkning på hovedpulsåren, aorta, kan være livsfarlig.

? Kolesterol er et av kroppens fettstoffer og inngår bl.a. i produksjon av cellemembraner, kjønnshormoner og D-vitamin. Fettholdig kosthold kan imidlertid få mengden av kolesterol i blodet til å stige så mye at stoffet avleirer seg i blodkarene – og fører til åreforkalkning. ? Cyclodextrin består av en rekke sukkermolekyler, som kan dannes ut fra stivelse, og som er egnet til å kapsle inn og løse opp andre stoffer.

Sukkerstoff halverer åreforkalkning

I forsøket foret forskerne mus med kolesterolholdig mat. Disse musene var valgt ut fordi de hadde en genetisk disposisjon for åreforkalkning. Samtidig sprøytet de cyclodextrin inn under huden på dem.

Forskerne vet fortsatt ikke hvordan cyclodextrin egentlig virker, men de mener sukkerstoffet er med på å styrke immunforsvarets spiseceller, makrofagene, og deres evne til å transportere og ødelegge kolesterol.

Musene i forsøket hopet ikke bare opp mindre kolesterol i arteriene, de fikk også redusert den allerede eksisterende mengden med 45 prosent og økte utskillingen av fettstoffet gjennom urinen.

Neste skritt: menneskeforsøk

Deretter testet forskerne cyclodextrin på en celleprøve fra en menneskeblodåre med åreforkalkning, og resultatet var også her positivt.

Neste skritt er nå å undersøke sukkerstoffets effekt og bivirkninger grundig gjennom menneskeforsøk.

Forskerne er optimistiske, for cyclodextrin er allerede godkjent til bruk i mennesker og brukes blant annet til å løse opp medisiner i kroppen. I USA brukes det også til å fjerne kolesterol fra matvarer som majones, smør og godteri.

Nanopartikler skal også bekjempe åreforkalkning

I tillegg til forsøk med organiske sukkerstoffer er forskerne også i gang med å finne opp kunstige nanopartikler som kan hjelpe kroppen med å utslette åreforkalkning. Du kan lese mer i denne artikkelen: