Koronavirus tidslinje: Slik ble én pasient til global pandemi

Fra den første pasienten ble rammet, tok det bare noen måneder til verden ble rammet av en pandemi med millioner av smittede og hundretusenvis av døde. Her får du et overblikk over et dramatisk år der skrekkscenarioet ble til virkelighet, og forskerne satset alt på å utvikle en vaksine mot sykdommen.

Fra den første pasienten ble rammet, tok det bare noen måneder til verden ble rammet av en pandemi med millioner av smittede og hundretusenvis av døde. Her får du et overblikk over et dramatisk år der skrekkscenarioet ble til virkelighet, og forskerne satset alt på å utvikle en vaksine mot sykdommen.

CDC
Medisin

Fra den første pasienten ble rammet, tok det bare noen måneder til verden ble rammet av en pandemi med millioner av smittede og hundretusenvis av døde. Her får du et overblikk over et dramatisk år der skrekkscenarioet ble til virkelighet, og forskerne satset alt på å utvikle en vaksine mot sykdommen.

1. desember 2019
© Shutterstock

Pasient null får feber

En eldre mann i millionbyen Wuhan i Kina blir syk. Han har symptomer på lungebetennelse, men det han er smittet med, er mye verre. I kroppen hans finnes et virus som få måneder senere har kastet verden ut i en helsekrise av episke dimensjoner.

En artikkel i det medisinske tidsskriftet The Lancet peker et par måneder senere ut mannen som «pasient null»; den første pasienten som beviselig er smittet med Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 – SARS-CoV-2 eller bare koronavirus. Senere har det vist seg at viruset kanskje kan spores lenger tilbake – og til andre steder.

30. desember 2019
© Hector RETAMAL/AFP/Ritzau/Scanpix

Smitten sprer seg i Wuhan

Sykehusmyndighetene i Wuhan sender ut et notat om en mulig spredning av en lungebetennelse forårsaket av et ukjent virus. De ber sykehusene i området om å rapportere om pasienter med bestemte symptomer, og dagen etter viser oversikten at 27 nå er smittet. Flere av dem arbeider ved fiskemarkedet Hunan, der det i tillegg til fisk også selges spesialiteter som for eksempel beltedyr, flaggermus og hulepinnsvin.

På årets siste dag advarer lokale sykehus på det sosiale mediet Weibo om at et virus er i omløp, men beroliger med at en ekspertgruppe er sendt til byen for å få bukt med sykdommen. Utenlandske nyhetsmedier plukker opp historien, og de første sakene om en ny smittsom sykdom i Kina dukker opp.

9. januar 2020

Sykdommens første offer

En eldre mann som har handlet på fiskemarkedet i Huanan, er den første som dør med koronavirus. Fire dager senere bekrefter myndighetene i Thailand at smitten har spredt seg fra Kina: En 61 år gammel kinesisk kvinne blir syk under et opphold i Bangkok. Hun har også handlet på markedet, og Verdens helseorganisasjon oppfordrer Kina til å raskest mulig å finne kilden til det nye viruset. Det er fortsatt uvisst om den kan smitte fra menneske til menneske.

18. januar 2020
23. januar 2020

Sykehus oppføres på rekordtid

For å imøtegå presset på helsevesenet i Wuhan bestemmer myndighetene å oppføre et nødsykehus med 1000 sengeplasser. Kineserne avsetter bare 10 dager til oppgaven.

🎬 Se sykehuset skyte opp:
(Video: New China TV)

30. januar 2020
© Alexandros Michailidis/Shutterstock

Folkehelsen er truet

Forskere har nå konstatert at det er snakk om et koronavirus – akkurat som SARS – og at sykdommen helt sikkert kan smitte mellom mennesker. Med mer enn 7818 bekreftede smittetilfeller i 19 land – inkludert Finland, Frankrike, Tyskland og USA – erklærer WHOs generaldirektør, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, smitten for en «trussel mot folkehelsen av internasjonal betydning» og oppfordrer alle verdens land om å bidra til å hindre ytterligere spredning.

10. februar 2020
12. mars 2020

Pandemi stenger ned Norge

Med 118.319 bekreftede smittetilfeller og 4292 dødsfall i mer enn 100 land er spredningen nå ute av kontroll. WHOs generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus, kaller for første gang koronavirus for en pandemi.

I Norge, der 497 er smittet, melder statsminister Erna Solberg om omfattende nye tiltak, de mest inngripende i landet i fredstid.

16. mars 2020

Forskerne har allerede kartlagt koronavirusets RNA og kan dyrke virus i laboratoriet.

© iStock

Vaksinen er på vei

De første forsøkene med en nyutviklet koronavaksine er i gang i USA. Bak vaksinen, som kalles mRNA1273, står de amerikanske helsemyndighetene og den farmasøytiske bedriften Moderna. Preparatet er allerede testet på dyr med gode resultater, om nå skal 45 frivillige forsøkspersoner testes.

Utvikling og godkjenning av vaksiner tar normalt årevis, men med 227.000 smittede og 9300 døde en vaksine høy prioritet hos myndigheter i hele verden.

10. april
24. april 2020

President gir livsfarlig råd

Under en pressekonferanse i Det hvite hus foreslår USAs president at man bør undersøke effekten av å drikke eller sprøyte inn rengjøringsmidler i kroppen som en behandling mot koronavirus.

I de følgende dagene ser akuttmottak i hele landet en eksplosjon i antallet pasienter som har drukket klorin, og i flere stater kommer myndigheter og leger med advarsler mot å bruke rengjøringsmidler inne i kroppen. Det kan medføre akutt livsfare.

🎬 Se Trump gi råd om behandling av koronavirus:
(Video: Associated Press)

29. april 2020

Legemiddelet Remdesivir blir ofte brukt til å behandle COVID-19.

© Shutterstock

Medisiner lindrer – kanskje – covid-19

Legene har fortsatt ikke hatt en effektiv medisin til pasienter med koronavirus, men nå viser forsøk med preparatet Remdesivir at det har en effekt. Middelet er opprinnelig utviklet til behandling av hepatitt C (smittsom leverbetennelse), og de første forsøkene viser at koronapasienter som behandles med Remdesivir, har et kortere sykdomsforløp og en lavere dødelighet.

Senere har andre forsøk støttet de første resultatene, men andre studier har vist at Remdesivir ikke har noen effekt. I dag er det fortsatt uvisst om og hvor godt Remdesivir virker, men det er godkjent til behandling i både Europa og USA.

23. mai 2020
© Shutterstock

Kina er fri for virus

For første gang melder Kina om en dag med null nye smittede. Også i Europa holder viruset på å slippe taket, og myndighetene opphever en rekke av de restriksjonene som ble innført for å hindre spredning.

Andre steder i verden fortsetter pandemien, og globalt har antallet smittede rundet fem millioner. Russland, Sør-Amerika og USA er hardt rammet, og president Trump har på en pressekonferanse uttalt at han tar malariamedisinen hydroksyklorokinin for å forebygge at han blir smittet med covid-19.

Det er ingen vitenskapelige beviser for at stoffet virker mot koronavirus, men preparatet kan ha alvorlige bivirkninger, som blant annet hjerteproblemer.

28. juli 2020
9. september 2020
© Shutterstock

Forsøk med vaksine avbrutt

I den avsluttende fasen av kliniske forsøk med en koronavaksine blir én av forsøksdeltakerne plutselig syk, og forsøkene avbrytes øyeblikkelig. Det er legemiddelfirmaet AstraZeneca og Oxford University som står bak vaksinen, og den har lenge vært en av de mest lovende. EU har for eksempel allerede forhåndsbestilt 400 millioner doser.

Etter kort tid konkluderer legene med at forsøkspersonens symptomer ikke er relatert til vaksinen, og de kliniske forsøkene fortsetter.

28. september 2020
9. november

Vaksine beskytter 95 prosent.

Den farmasøytiske bedriften Pfizer annonserer at vaksinen de utvikler, beskytter 19 av 20 pasienter mot koronavirus. De forventer å kunne levere de første dosene av vaksinen før årets utgang, og dermed ser det omsider ut til pandemien kan bremses.

Moderna, som allerede i mars var nådd langt med vaksinen sin, melder seg også klar med et preparat, og det samme gjør AstraZeneca og Oxford University, som i september måtte sette sine kliniske forsøk på pause etter at en forsøksperson ble syk.

21. desember 2020

EU godkjenner første koronavaksine

EU-kommisjonen gir grønt lys til Pfizer og BioNTech, som har utviklet en koronavaksine sammen.

Kommisjonsleder Ursula von der Leyen forteller dessuten at godkjenningen gjelder samtlige EU-land, og at vaksinasjonen forventes å kunne gå i gang innen få dager.

23. desember 2020

Et år med med korona

Et år etter den første pasienten fikk symptomer i Wuhan, er 78 millioner mennesker konstatert smittet, og 1,7 millioner koronapasienter er døde.

Tre egenskaper har gjort koronavirus til en verdensomspennende katastrofe:

  • Viruset er veldig smittsomt.
  • Den påfører offeret en alvorlig, til og med dødelig sykdom.
  • Den er ukjent for immunforsvaret vårt, så alle kan bli rammet og bære smitten videre.

Ingen vet hvor lenge det vil gå før SARS-CoV-2 er fullt og helt utryddet, men trusselen fra korona vil antagelig stilne av i løpet av våren, når vaksinene blir rullet ut i stor skala.

Kostnadene – både de menneskelige og de økonomiske – har vært ufattelig høye, men med erfaringene fra koronaviruspandemien er vi bedre forberedt hvis, eller rettere sagt når, et nytt virus en dag muterer og sprer en smittsom, dødelig sykdom ut over hele kloden.

27. desember 2020
Sådan ser coronavaccinen ud på flaske
© Shutterstock

Første nordmann blir vaksinert

Denne dagen blir første nordmann vaksinert mot COVID-19. Vaksinen er fra Pfizer/BioNTech og ble godkjent av EU 21. desember.

Stikket er startskuddet til en ny tidsalder i pandemien og historiens største logistiske utfordring. Nå skal vi vaksinere millioner av mennesker over hele Europa samtidig.

4. januar 2021

Den sørafrikanske koronamutasjonen blir funnet i Norge

Det første tilfellet av den sørafrikanske koronavarianten som også går under navnet B.1.351/501Y, blir oppdaget i Norge.

Funnet skremmer mange fordi den sørafrikanske varianten både smitter lettere og reagerer dårligere på vaksinene enn den varianten vi kjenner.