Shutterstock
Full blære

Kan blæren sprekke hvis du holder deg for lenge?

Ifølge myten døde astronomen Tycho Brahe fordi han holdt seg for lenge, og blæren sprakk. Men er en sprukket blære i det hele tatt mulig?

Blære som sprekker

En sunn og frisk blære kan ikke sprekke bare fordi noen holder seg for lenge. Men det kan være skadelig å holde seg veldig lenge hvis det skjer ofte.

Overbelastningen gjør etter hvert blæren slapp, slik at den ikke lenger kan tømmes helt, og dessuten stiger risikoen for smertefulle blære- eller urinveisinfeksjoner – et problem som særlig er kjent hos langtransportsjåfører.

Blæren er et fleksibelt hulorgan

Vi opplever at vi må tisse når nerveceller på innsiden av blæren sender beskjed til hjernen om at den snart er full.

For å holde seg kreves det en bevisst beslutning om å spenne den lukkemuskelen som sitter mellom blæren og urinlederen.

Blæren – kan blæren sprekke?

Blæren utvider seg når den fylles med urin. Blæren til en voksen person kan inneholde opp til en halv liter av gangen. Behovet for å urinere forekommer allerede når blæren er full om lag halvveis opp. Små nerveceller på innsiden av urinblæren sender impulser til hjernen som får musklene i urinrøret til å åpne seg.

© Shutterstock

Hvis personen forsøker å klemme den sammen på tross av smertene i blæren, vil nervesystemet til slutt overhøre ordren, og urinen begynner å strømme.

Blæren hindrer selv at den sprekker

Blærens nerveceller
© Ken Ikeda Madsen

Nerveceller registrerer full blære

Nerveceller på innsiden av blæren (rød sirkel) registrerer når den snart er full. De sender en beskjed til hjernen, som opplever tissetrangen.

Hjernen for beskjed
© Ken Ikeda Madsen

Hjernen for beskjed

Hjernen bestemmer om det passer å gå på do. Hvis det ikke passer, gir den beskjed til lukkemusklene om å holde tett.

Lukkemuskler adlyder hjernen – til et bestemt punkt
© Ken Ikeda Madsen

Lukkemuskler adlyder hjernen – til et bestemt punkt

Lukkemusklene motvirker signalet og kniper sammen. Til slutt gir de imidlertid etter og slipper ut urinen for å hindre at blæren blir skadet.

Alkohol kan ende med sprukket blære

Blæren kan sprekke hos veldig berusede personer, ettersom alkoholen har satt alle normale kroppslige funksjoner ut av spill – inkludert fornemmelsen av tissetrang. Det skjer imidlertid ekstremt sjelden.

I tillegg til dypt berusede personer risikerer mennesker med en kunstig blære laget av for eksempel tarmvev at den sprekker. Her er reseptorene som registrerer hvor mye væske det er i blæren, satt ut av spill.

Derfor er det avgjørende at pasientene holder øye med hvor mye de drikker.

Til slutt kan blæren sprekke hvis man havner i en ulykke og får et kraftig støt mot en full blære.

Sprukket blære kan behandles

Hvis en blære sprekker, renner urinen ut i bukhulen. Det er smertefullt, men typisk ufarlig, fordi legene i dag kan pumpe ut væsken og lappe sammen skaden.

Hvis urinen ikke blir pumpet ut, kan det føre til alvorlige infeksjoner.

Tycho Brahe – sprukket blære

Den danske astronomen Tycho Brahe døde i 1601. Forskere undersøkte i 2010 skjelettet hans og konkluderte med at årsaken var blæreinfeksjon.

© Shutterstock