Hva er graviditet utenfor livmoren?

Hvordan kan man bli gravid utenfor livmoren, og gir det større risiko for abort?

Uterus illustration

Under eggløsningen frigjøres det fruktbare egget fra eggstokken som i prinsippet ligger fritt i bukhulen. Men den ene enden av egglederen ligger over den som en slags trakt og fanger opp egget. Ved hjelp av flimmerhår føres egget gjennom egglederen til livmoren.

Underveis befruktes det av mannens sæd som trenger opp i egglederen, og det befruktede egget fester seg deretter til slimhinnene i livmoren, som er det perfekte miljø for den videre utviklingen av fosteret til fødselsklart spedbarn.

Men i cirka én til to prosent av alle svangerskap fester det befruktede egget seg allerede i egglederen, noe som utløser graviditet utenfor livmoren.

I sjeldne tilfeller fortsetter imidlertid egget helt ut til livmorhalsen før det setter seg fast, mens det i andre ekstreme tilfeller blir befruktet i selve eggstokken og enten fester seg der eller rett og slett ”faller ut” i bukhulen og fortsetter sin videre utvikling blant tarmene og de indre organene.

I alle disse tilfellene har det befruktede egget havnet i et ugjestmildt miljø som ikke kan yte det støtte i den kompliserte utviklingen det har foran seg. Derfor ender stort sett alle svangerskap utenfor livmoren med abort.

I rundt 50 prosent av tilfellene går en abort etter graviditet utenfor livmoren av seg selv uten komplikasjoner fordi egget frastøtes av kroppen som alle andre fremmedlegemer.

Andre ganger kan egget etablere seg i vevet og vokse inn i det etter hvert som fosterutviklingen går sin gang.

Etter fem til åtte uker vil det som oftest medføre smerter og blødninger, og hvis det ikke tas grep, for eksempel ved å fjerne fosteret i en kikkhullsoperasjon, kan det få konsekvenser for kvinnens helse.

En sjelden gang går det bra

Det finnes bare få eksempler på at et svangerskap utenfor livmoren ender med at det blir født et velskapt barn, og det skjer alltid ved keisersnitt.

I et dokumentert tilfelle fra Australia i 2008 ble et barn født til riktig tid etter en graviditet i eggstokken. Samme år ble det i Storbritannia født et barn 12 uker før terminen etter å ha utviklet seg i fettdepotene mellom foldene rundt tykktarmen.