Shutterstock

Hjerteslaget hemmer reaksjonsevnen

Det kan være en dårlig idé å sette seg bak rattet rett etter trening, eller hvis du er opphisset. Det er konklusjonen på en ny studie der forskere målte hjerterytmen på en rekke forsøkspersoner under en virtuell biltur.

Bilister har større risiko for å gjøre feil hvis det oppstår en overraskende situasjon samtidig med et hjerteslag.

Det viser nye resultater fra University of Sussex i England. Forskerne lot forsøkspersoner ta en virtuell kjøretur i trafikken foran en dataskjerm, mens hjerterytmen ble målt.

Forsøkspersoner gjorde flere feil

Underveis på turen dukket det plutselig opp hindre som ble timet slik at de noen ganger oppsto akkurat samtidig med hjerteslaget hos forsøkspersonene og andre gang midt mellom to hjerteslag.

© Shutterstock

HJERTESLAGET

Hjerteslaget, også kalt systolen, trekker hjertemuskelen sammen om lag 60 ganger i minuttet når vi har vanlig hvilepuls.

Reaksjonsevnen viste seg å være så mye dårligere under et hjerteslag, slik at forsøkspersonene oftere gjorde feil.

Hjerteslaget inntreffer når hjertet trekker seg sammen, en fase som kalles systolen. Når det skjer, har det tydeligvis en effekt på flere av hjernefunksjonene våre.

En uforutsett situasjon i trafikken blir enda farligere hvis den oppstår samtidig med bilistens hjerteslag. I det øyeblikket hjertet slår, settes reaksjonsevnen ned.

© Shutterstock

Tidligere har forsøk foretatt av de samme forskerne vist at vår oppfatning av smerte blir svakere under systolen, og vi er dårligere til å huske ord som presenteres for oss i samme øyeblikk som hjertet slår.

Høy puls kan utgjøre fare

Forskerne er ikke sikre på årsaken, men de retter mistanken mot såkalte baroreseptorer, som sitter i de store blodårene.

Reseptorene aktiveres under systolen og sender beskjed om blodtrykket vårt til hjernen, og det virker forstyrrende på andre signaler.

Resultatene viser at det er en dårlig idé å sette seg bak rattet like etter trening, eller når vi er opphisset, fordi pulsen da er høy.