Hår på hjernecellene avgjør vekten din

Små hårlignende tråder, cilier, på nervecellene hjelper oss med å regulere appetitten.

© National Institutes of Health (NIH) / Creative Commons

Hjerneforskere har lenge kjent til noen små, hårlignende utvekster på nervecellene, såkalte cilier. Hva de egentlig gjør, har imidlertid vært en gåte.

Nå kaster en ny studie lys over mysteriet. Forskere fra University of California i USA har eksperimentert med nerveceller i petriskåler, og de mener at de små utvekstene har forbindelse til et protein som styrer fedme.

Kan føre til alvorlig overvekt

Proteinet heter MC4R, og tidligere studier har vist at mutasjoner i det genet som koder for proteinet, kan føre til alvorlig overvekt.

Proteinet finnes i cilier på nerveceller som kontrollerer appetitten vår, men de muterte utgavene av proteinet kan ikke nå ut i de små hårene.

I ciliene arbeider MC4R sammen med et annet protein, ADCY3, som også har betydning for appetitten vår. Når forskerne forhindret at de to proteinene møttes, ble forsøksmusene overvektige.

© R. Bansal & N. Berbari

Har mange flere funksjoner

Forskerne mener derfor at samspillet mellom de to proteinene er avgjørende for nervecellenes
kontroll over appetitten. Og ciliene kan også være hjemsted for mange and­re viktige prosesser.

For eksempel har andre forskere oppdaget at cilier inneholder proteiner som reagerer på signalstoffet dopamin, og at cilier sender ut kjemiske signaler i området mellom nervecellene.