Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Glemt bakterie kan redde millioner av liv

En hittil ukjent jordbakterie funnet i Nord-Irland kan bli forskernes nye våpen i kampen mot fire av de farligste typene multiresistente bakterier.

Shutterstock

Multiresistente bakterier er en av de største truslene mot menneskers helse i framtiden, og beregninger viser at de bare i Europa vil koste 1,3 millioner mennesker livet fram til 2050.

Nå får fors­kerne hjelp fra uventet hold i kampen mot de farlige mikroorganismene. En internasjonal forskergruppe har funnet en ukjent bakterietype i bakken i det nordlige Irland. Den nye bakterien kan bekjempe multiresistente bakterier.

Ble brukt som medisin i oldtiden

Forskerne var inspirert av lokale overleveringer som beskriver hvordan keltiske prester i antikken behandlet ulike lidelser ved å presse jord pakket inn i bomull mot skader – uansett om det var tannverk eller infeksjoner.

Forskerne undersøkte flere jordtyper fra området, både sur myrjord og basisk jord fra gressarealer, og i den basiske jorden fant de en interessante bakterie. De gjorde flere ulike forsøk i laboratoriet, og det viste seg at den kunne sørge for at flere multiresistente arter sluttet å formere seg.

© G Quinn/Swansea University

Faktisk var den effektiv mot fire av de seks bakteriene som er på toppen av listen over farlige multiresistente bakterier. En av dem er MRSA, som er et stort problem ved sykehus og sykehjem fordi den er livstruende for personer som allerede er svekket eller har et nedsatt immunforsvar.

Forskerne vet fortsatt ikke hvordan den nyoppdagede bakterien angriper andre bakterier, men når de finner fram til de stoffene som utfører trikset, er veien åpen for livsviktige nye medisiner.

Les også:

Overlevelse

Naturens kjemper går amok

2 minutter
Matvarer

Trikset som gjør dårlig vin god

4 minutter
Sex

INTIMSONEN: Få vitenskapens 7 råd til bedre sex

12 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul