TEK Image/Getty Images

Giftsvamper og gensakser dreper dødsbakterier

De klassiske formene for antibiotika vil snart mis­te all virkning, så det er akutt behov for å tenke i helt nye baner hvis ikke medisinens verden skal bli sendt tilbake til middelalderen.

Verden over utvikler forskere nå nye former for antibiotika som bakteriene umulig kan gjøre seg resistente overfor. Her er de 3 mest lovende.

1: Bakterier bekjempes med bakterier

Bdellovibrio bacteriovorus lever av å infiltrere og spise andre bakterier.

© Alfred Pasieka/Photolibrary/Getty Images

Den amerikanske hæren har funnet fram til rovbakterien Bdellovibrio bacteriovorus, som lever av å infiltrere og spise andre bakterier innenfra – også de multiresistente.

Det er veldig vanskelig å utvikle resistens mot slike angrep, for det krever mer enn en enkelt heldig mutsjion for å danne en effektiv forsvarsmekanisme.

2: Nanosvamp suger til seg gift

© Shutterstock

En forskergruppe fra University of California San Diego har utviklet nanopartikler som kan sprøytes inn i blodbanen på en pasient. Partiklene er forkledd som røde blodlegemer, noe som lokker bakterienes giftstoffer til seg.

Nanopartiklene suger til seg giften slik at den ikke gjør skade i kroppen. Men bakterien blir ikke drept, så de har ingen mulighet til å utvikle resistens.

3: Virus gjør bakterier sårbare igjen

Bakteriofager setter seg på bakteriecellens overflate og sprøyter sitt arvemateriale inn for å erstatte bakteriens DNA.

© Thierry Berrod/Mona Lisa Production/Science Photo Library

Med genteknikken CRISPR kan forskerne finne og fjerne de genene som skaper resistens i bakteriene.

Forskerne vil hekte CRISPR på såkalte bakteriofager – en spesiell type virus som er spesialisert på å angripe bakterier.

Viruset sprøyter CRISPR inn i resistente bakterier og gjør dem sårbare for antibiotika igjen.