Giftsvamper og gensakser dreper dødsbakterier

De klassiske formene for antibiotika vil snart mis­te all virkning, så det er akutt behov for å tenke i helt nye baner hvis ikke medisinens verden skal bli sendt tilbake til middelalderen.

De klassiske formene for antibiotika vil snart mis­te all virkning, så det er akutt behov for å tenke i helt nye baner hvis ikke medisinens verden skal bli sendt tilbake til middelalderen.

TEK Image/Getty Images

Verden over utvikler forskere nå nye former for antibiotika som bakteriene umulig kan gjøre seg resistente overfor. Her er de 3 mest lovende.

1: Bakterier bekjempes med bakterier

Bdellovibrio bacteriovorus lever av å infiltrere og spise andre bakterier.

© Alfred Pasieka/Photolibrary/Getty Images

Den amerikanske hæren har funnet fram til rovbakterien Bdellovibrio bacteriovorus, som lever av å infiltrere og spise andre bakterier innenfra – også de multiresistente.

Det er veldig vanskelig å utvikle resistens mot slike angrep, for det krever mer enn en enkelt heldig mutsjion for å danne en effektiv forsvarsmekanisme.

2: Nanosvamp suger til seg gift

© Shutterstock

En forskergruppe fra University of California San Diego har utviklet nanopartikler som kan sprøytes inn i blodbanen på en pasient. Partiklene er forkledd som røde blodlegemer, noe som lokker bakterienes giftstoffer til seg.

Nanopartiklene suger til seg giften slik at den ikke gjør skade i kroppen. Men bakterien blir ikke drept, så de har ingen mulighet til å utvikle resistens.

3: Virus gjør bakterier sårbare igjen

Bakteriofager setter seg på bakteriecellens overflate og sprøyter sitt arvemateriale inn for å erstatte bakteriens DNA.

© Thierry Berrod/Mona Lisa Production/Science Photo Library

Med genteknikken CRISPR kan forskerne finne og fjerne de genene som skaper resistens i bakteriene.

Forskerne vil hekte CRISPR på såkalte bakteriofager – en spesiell type virus som er spesialisert på å angripe bakterier.

Viruset sprøyter CRISPR inn i resistente bakterier og gjør dem sårbare for antibiotika igjen.