Shutterstock
LSD, psykedelisk, hallusinasjoner

Forskere skaper LSD uten bivirkninger

Forskere har utviklet en ny variant av det psykedeliske stoffet LSD som kan ha en gunstig effekt på mentale lidelser uten å føre til skremmende hallusinasjoner.

De siste årenes medisinske forsøk med psykedelikaassistert terapi tyder på at bevissthetsutvidende stoffer som LSD, MDMA og soppstoffet psilocybin kan ha en betydelig gunstig virkning på mentale lidelser som stress, angst og alvorlig depresjon.

Den bevissthetsutvidende egenskapen som gjør stoffene virksomme i en terapeutisk sammenheng, medfører imidlertid vanligvis hallusinasjoner som kan føles virkelighetstro og i visse tilfeller skremmende.

Nå viser en ny studie at det er mulig å oppnå samme gunstige virkning ved potente stoffer som LSD – men uten de uønskede bivirkningene.

LSD uten skremmende hallusinasjon

Kinesiske forskere har produsert seks stoffer som ser ut som LSD i oppbygningen, men som virker mer målrettet i hjernen.

De LSD-lignende stoffene påvirker nemlig bare de reseptorene i hjernen som reduserer depresjonen, og aktiverer ikke de reseptorene som fører til hallusinasjonene.

Inntil videre er stoffene bare prøvd ut på mus, men med veldig lovende resultater.

Resultatene kan bane vei for psykedeliske medikamenter uten de forvrengte sanseinntrykkene som kan virke avskrekkende på pasienter.

Atferd hos mus kan oversettes til mennesker

Forskerne har brukt mus i studien fordi de utviser en karakteristisk atferd som forskerne kan «oversette» til symptomer på henholdsvis depresjon og hallusinasjon hos mennesker.

Under innflytelse av bevissthetsutvidende stoffer kan mus stivne. Når det skjer, opplever musen noe som minner om depresjon i mennesker. Hvis musen derimot rister på hodet, opplever den noe som svarer til hallusinasjon.

Ved å studere musenes atferd klarte forskerne å finne fram til det alternative LSD-stoffet – som får musene til å stivne minst mulig samtidig som de ikke rister på hodet.

Terapiform blir mer tilgjengelig

Medisinske forsøk har de siste årene vist at bevissthetsutvidende stoffer har et betydelig potensial til å lindre mentale lidelser når pasienter inntar dem i trygge omgivelser, i en riktig dosering og under veiledning av en profesjonell psykoterapeut.

Verdens helseorganisasjon, WHO, mener at om lag 5 prosent av alle mennesker i verden lider av depresjon. Det svarer til om lag 280 millioner mennesker.

Forskerne håper at hallusinasjonsfri LSD kan gjøre at flere kan bruke psykedelikaassistert terapi. Samtidig ville det gjøre terapien billigere siden ikke-hallusinerende pasienter krever mindre oppsyn.