Forskere: EPO har null effekt

De siste 20 årenes heksejakt på dopingsyndere i Tour de France har vært meningsløs. I hvert fall viser forskning at sprøyter med EPO ikke har noen effekt på amatørryttere.

Doping

Tour de France-ryttere som Lance Armstrong og Floyd Landis har kanskje blitt utestengt fra sykkelsporten uten grunn. I hvert fall tyder forskning på at EPO ikke har noen prestasjonsfremmende effekt.

© shutterstock

Blant dopingmidler har hormonet erythropoietin, bedre kjent som EPO, vært det mest omtalte i Tour de France i de siste tiårene.

I 1998 ble hele det franske Festina-laget kastet ut av konkurransen etter funn av stoffet, og den syvdobbelte amerikanske tour-vinneren (1999–2005), Lance Armstrong, ble fratatt sine titler etter anklager om doping med bl.a. EPO.

Ingen vitenskapelig effekt av EPO

Men forskere fra Universitetet i Leiden i Nederland sår tvil om nytten av EPO når det kommer til idrettsprestasjoner i toppklassen.

I en artikkel i tidsskriftet British Journal of Clinical Pharmacology påpeker forskerne at det ikke finnes noen vitenskapelig evidens for at EPO er prestasjonsfremmende på en måte som er til nytte for toppsyklisten.

Placebo-syklister var like raske

Selv om EPO øker kroppens maksimale oksygenopptak, det som kalles VO2 max, har forskerne i kontrollerte eksperimenter med amatørsyklister ikke funnet noen forskjell av betydning, sammenlignet med de som bare fikk placebo.

Dessuten er det ikke gitt at syklisten med det høyeste oksygenopptaket vinner.

EPO bidrar også til å gjøre blodet tykkere, noe som øker risikoen for blodpropp.