Hesteskonese-flaggermus fra provinsen Yunnan i Kina bærer på utgaver av Sars-viruset og kan starte en ny epidemi. 

© ALAMY/IMAGESELECT

Flaggermus har kodene til Sars-epidemi

Hesteskonese-flaggermus fra provinsen Yunnan i Kina bærer på utgaver av sarsviruset og kan starte en ny epidemi.

2. mars 2018 av Antje Gerd Poulsen

Forskere har siden 2002 lett etter vertsdyret bak Sars-epidemien, som drepte omkring 800 mennesker rundt i verden i løpet av to år og gjorde mange flere syke.

Ifølge de kinesiske forskerne Shi Zheng-Li og Cui Jie fra Wuhan Institute of Virology i Kina er synderen en populasjon av heste­skonese-flaggermus funnet i en grotte i Yunnan-provinsen.

Over en periode på fem år har forskerne tatt tusenvis av prøver fra flaggermusenes avføring og endetarmsåpning. 

Studier viste at flaggermusene bærer utgaver av Sars-viruset som minner ganske mye om den som kostet hundrevis av menneskeliv i begynnelsen av 00-tallet. Ved å sekvensere genene fra 15 virusutgaver fant fors­kerne fram til at alle byggesteinene til den menneskelige utgaven av viruset finnes i heste­skonese-flaggermusene i Yunnan-provinsen.

En av populasjonene med virus av en type som kan starte en ny Sars-epidemi, oppholder seg bare en kilometer fra den nærmeste landsbyen, så risikoen for et nytt utbrudd er til stede, advarer forskerne.

Det første tilfellet av Sars blant mennesker var i byen Guangdong – 1000 kilometer fra grottene der forskerne fant flaggermus med byggesteiner til sykdommen. Derfor mener fors­kergruppen at det må finnes flere flaggermus­populasjoner som har lignende virusvarianter. Forskerne vil fortsette jakten på verter, slik at verden kan unngå et nytt utbrudd. 

SARS

Sars fører til influensasymptomer som hoste og feber. I 10-20 prosent av tilfellene er sykdommen livstruende.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: