Er kunstige søtningsmidler kreftframkallende?

Påstanden om at kunstige søtningsmidler skal være kreftfremkallende, kan spores tilbake til 1996 og har skapt voldsom debatt. Selv om stort sett alle studier har frikjent stoffene, er langtidseffektene fortsatt ganske ukjente.

Shutterstock

Søtningsmidler er enten syntetiske eller naturlige stoffer som har en mye kraftigere søtsmak enn vanlig sukker. Derfor kan selv veldig små doser gjøre for eksempel lettbrus søt, uten å tilføre så mye kalorier.

I 1996 påsto den amerikanske nevrologen John Olney at det kunstige søtningsmiddelet aspartam var kreftframkallende. Argumentet hans var at antallet tilfeller av hjernekreft hadde steget siden aspartam ble godkjent i 1981.

Både Coca-Cola Light og Zero inneholder aspartam. Flere studier viser at stoffet er ufarlig å innta i rimelige mengder.

Det skapte en voldsom debatt, men stort sett alle studier har senere frikjent aspartam, og helsemyndighetene i over hundre land verden over tillater i dag stoffet i matvarer.

Men de aller fleste forskere er også enige om at langtidseffektene av store doser av søtningsmidler fortsatt ikke er godt nok belyst.

Aspartam er et syntetisk søtningsmiddel som inneholder like mye kalorier som sukker – om lag 400 kcal per 100 gram – men er 200 ganger søtere.

Søtningsmidler undersøkes fortsatt

13. mai 2019 publiserte Den europeiske matvaresikkerhetsenheten (EFSA) at de frem til 13. september 2019 vil samle inn data om ulike søtningsmidler.

Formålet er å revurdere de midlene som ble godkjent for bruk før 20. januar 2009.

Les også:

Medisin

Sant eller usant: Holder vi på å gå tom for antibiotika?

5 minutter
Medisin

Forskere: Snart kan du få barn med deg selv

3 minutter
Medisin

Kan urter helbrede sykdommer?

12 minutter

Logg inn

Feil: Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!