Shutterstock
Giftigste stoff – Batrachotoksin

Verdens giftigste stoffer

Verdens mest giftige stoffer er dødbringende i selv mikroskopiske doser. Blot en milliardtedel af et gram af nogle af disse dræbere er nok til at slå dig ihjel.

Verdens giftigste stoffer

Gift har alltid vært omhyllet av en viss mystikk, men hva er egentlig de giftigste stoffene i verden?

Rent vitenskapelig angis giftighet ofte i enheten LD50, hvor mye av et stoff som skal til for å ta livet av halvparten av en populasjon – ofte mus eller rotter.

LD50 kan variere alt etter om det giftige stoffet inhaleres, inntas eller sprøytes rett inn i kroppen.

Noen av verdens giftigste stoffer i verden er:

 • Kvikksølv
 • Nervegiften VX
 • Ricin
 • Arsenikk
 • Slangegift
 • Batrachotoksin
 • Polonium-210
 • Botulinumtoksin

Du kan lære mer om verdens giftigste stoffer under.

Kvikksølv

Kvikksølv får deg til å skjelve

Kvikksølv er det 80. grunnstoffet i det periodiske systemet, og det har tidligere blitt brukt til tannlegefyllinger. Her er metallet relativt harmløst, men kvikksølv kan være dødelig giftig. Det kommer an på hvilken type kvikksølv det er snakk om.

Organisk kvikksølv er den farligste, med en LD50-verdi på 1 mg per kilo ved inntak. Uorganisk kvikksølv har en verdi på 100 mg per kg.

Giftigste stoff – kvikksølv

Det giftige kvikksølvet er det eneste metallet som er flytende ved romtemperatur.

© Shutterstock

Symptomene på kvikksølvforgiftning er avhengig av hvor mye man utsettes for og hvor lenge.

En akutt forgiftning gir symptomer som blodig oppkast, voldsomme magesmerter og nedsatt nyrefunksjon, mens en kronisk forgiftning kan gi skjelvende hender og sår i munnen.

Nervegiften VX

Nervegiften VX lammer pusten

VX er en syntetisk nervegift som ved inhalasjon har en LD50 i 25–30 mg per kilo. Kommer VX på huden, er LD50 imidlertid helt nede på 10 mg per kg.

Det giftige stoffet ble funnet opp på 1950-tallet i forbindelse med forskning på insektmidler, men det viste seg raskt at VX var altfor giftig til å bli brukt i landbruket.

Det ble derfor kategorisert som et kjemisk våpen, og i mange år hadde flere land nervegiften på lager til militært bruk. De fleste lagrene er i dag destruert.

VX er særlig kjent fordi det i nyere tid har blitt brukt til attentater.

Den japanske dommedagskulten Aleph brukte det giftige stoffet på antatte spioner på midten av 1990-tallet, og i 2017 ble Kim Jong-Ils eldste sønn, Kim Jong-Nam, drept med nervegiften på en flyplass i Malaysia.

VX dreper ved å blokkere et spesielt enzym som lar musklene slappe av. Det innebærer at musklene begynner å trekke seg mer og mer sammen. Og når det rammer mellomgulvet og i brystkassen, blir det til slutt umulig å trekke pusten.

Ricin

Ricin ble brukt i paraplymord

Ricin kommer fra frøet til kristpalmen, også kalt castorbønner, og det har en LD50 i omkring 20 mg per kilo hvis det inntas. Blir ricin inhalert eller sprøytet rett inn i kroppen, er den dødelige dosen imidlertid nede på 0,022 mg per kg.

Giftigste stoff – ricin

Castorbønner brukes blant annet til å lage bremsevæske og medisiner mot forstoppelse.

© Shutterstock

I 1978 ble den bulgarske systemkritikeren Georgi Markov forgiftet med ricin mens han ventet på bussen i London. Attentatet går under navnet paraplymordet, siden gjerningsmannen hadde gjemt et skytevåpen i en paraply og derfor ubemerket kunne sende en ricin-kule i låret på Markov.

Markov utviklet raskt forgiftningssymptomer og døde fire dager senere ved sykehuset.

Ricin er et av verdens giftigste stoffer fordi det blokkerer for cellenes evne til å danne proteiner. Og uten proteiner dør cellene, og livsviktige prosesser i kroppen stopper opp.

Arsenikk

Arsenikk gir brennende forgiftning

Arsenikk ligner på sukker, men man skal ikke la seg lure av utseendet, for arsenikk har på en LD50-verdi på bare 15 mg per kilo hvis det inntas.

Stoffet er uorganisk og har tidligere blitt brukt som rottegift. En arsenikkforgiftning kan for eksempel oppstå ved forurenset grunnvann, og symptomene vil starte med en dundrende hodepine.

Det giftige stoffet vil skade blodkarene og gi brennende magesmerter, oppkast og diaré. Til slutt stanser kretsløpet.

Slangegift

Slangegift stenger ned kroppen

Giften til de fleste slanger er en ubehagelig cocktail av mange ulike proteiner. Proteinene er ofte nevrotoksiner, som hemmer nevronenes signaler i hjernen og nervesystemet, og de kan for eksempel lamme musklene våre.

Neurotoksinene i slangegift har ofte en LD50-verdi på under 1 mg per kilo når det sprøytes inn i kroppen. Innlandstaipanen, som er verdens giftigste slange, har for eksempel en LD50 i 0,0225 mg per kilo.

Giftigste stoff – slangegift

Innlandstaipanen er verdens giftigste slange. Hvis et bitt ikke blir behandlet, kan taipanens gift ta livet av et menneske innen 30 minutter.

© Shutterstock

Når det gjelder slangegift, er det viktig å vite hvor rask giften virker hvis man skal ha en sjanse for å overleve.

Batrachotoksin

Batrachotoksin gir hjertesvikt

De innfødte indianerne i Sør-Amerika brukte giftpiler mot byttedyr og fiender. Og én av de giftene var Batrachotoksin, som froskene Phyllobates terribilis og Phyllobates bicolor bærer i huden sin.

Når Batrachotoksin sprøytes inn i kroppen, har den en LD50 i bare 0,002 mg per kilo, mens den på huden har en LD50 på 0,02 mg per kg.

Giftigste stoff – Batrachotoksin

Når den gule giftfrosken oppfostres i fangenskap, er den ikke giftig. Forskere mener derfor at den sterke giften er et resultat av de insektene som froskene spiser i naturen.

© Shutterstock

Den spesielle froskegiften virker ved å åpne nervecellenes kaliumkanaler og blokkere nervecellenes signaler til musklene.

Det innebærer at musklene ikke kan slappe av, noe som særlig setter hjertet under press og til syvende og sist gir hjertesvikt.

Polonium-210

Polonium-210 sender ut dødelig radioaktivitet

Polonium-210 er en radioaktiv isotop som blant annet tok livet av den russiske agenten Alexander Litvinenko. Stoffet er ekstremt giftig selv i mengder på under en milliarddel av et gram.

Polonium-210 er et av de giftige stoffene som ikke rettmessig kan vurderes ut fra LD50-verdien. Polonium dreper nemlig ved å sende ut radioaktivitet, som dreper kroppens celler – i motsetning til giftige metaller som for eksempel kvikksølv, som dreper ved å interagere med kroppen.

Botulinumtoksin

Botulinumtoksin er det giftigste stoffet

Selv om noen botulinumtoksiner brukes av kosmetikkbransjen i for eksempel botox, er de ikke bare giftige, men verdens mest giftige stoff.

Botulinumtoksin er et protein der ekstremt små mengder, bare nanogram, kan drepe. Selv en ikke-dødelig dose av botulinumtoksin kan gjøre en mus lam i opp til en måned.

 • Ved innsprøyting dreper botulinumtoksin – 1,3-2,1 ng per kilo (0,0000013-0,0000021 mg per kilo)
 • Ved inhalasjon dreper botulinumtoksin – 10–13 ng per kilo (0,000010-0,000013 mg per kilo)
 • Ved inntak dreper botulinumtoksin – 1000 ng per kilo (0,001 mg per kilo)

Det giftige stoffet produseres av en ellers liten unnselig organisme, nemlig bakterien Clostridium botulinum, som kan være årsaken til alvorlige tarminfeksjoner.

Botulinumtoksin virker, akkurat som nervegassen VX, ved å hemme det enzymet som lar musklene slappe av.

Derfor skjer det en opphopning av stoffet acetylcholin i nervesystemet, noe som gir lammelser, kramper og til slutt kvelning.

Et team av forskere har funnet en metode som fjerner botulinumtoksin etter at giften har begynt å herje og lamme kroppen. I dyreforsøk har de påvist at de ved å sende botulinumtoksiner fylt med antistoffer fra kameler inn i mus kan få lammelser til å forsvinne.

Det innebærer at vi på sikt kan helbrede lammelser fra botulinumtoksiner, og det vil også kunne bidra til å behandle botoxinngrep som har gått galt.