Shutterstock

Beskytter den gamle koppevaksinen mot apekopper?

Kan apekopper forebygges med den samme vaksinen som utryddet koppevirus for flere tiår siden? Og er vaksinerte fra den tiden fortsatt beskyttet?

Kopper har vært en av de mest dødelige virussykdommene i menneskets historie og har trolig drept opp mot 30 prosent av alle smittede personer. Derfor ble et globalt vaksinasjonsprogram iverksatt i 1959, og i 1980 kunne Verdens helseorganisasjonen, WHO, erklære sykdommen for utryddet.

Men nå har et lignende virus begynt å spre seg: apekopper.

Gammel vaksine er 85 prosent effektiv

På samme måte som kopper tilhører apekopper poxvirus-familien. Forskere har utviklet en ny vaksine som kalles Jynneos, som er effektiv mot apekopper.

Men etterspørselen er større enn produksjonen, og derfor har det blitt foreslått å la den gamle koppevaksinen komme til unnsetning.

Begge vaksiner inneholder et poxvirus som kalles vaccinia-virus, som vanligvis smitter kveg. Viruset brukes fordi det er nesten ufarlig for mennesker, men fortsatt stimulerer immunforsvaret til å danne antistoffer som virker mot poxvirus.

Antistoffene er dermed effektive mot både kopper og apekopper.

Legene nøler imidlertid med å bruke den gamle koppevaksinen siden den i motsetning til den nye varianten inneholder levende virus.

Etter vaksinasjonen må innsprøytingsområdet derfor behandles nøye siden alt som har vært i kontakt med området – både klær og plaster – kan spre viruset.

Personer som er vaksinert med koppevaksine, er 85 prosent beskyttet mot apekopper i tre-fem år. Men deretter faller effekten, så hvis du ble vaksinert for over 40 år siden, er du ikke lenger beskyttet.