Shutterstock

Beskytter ansiktsmasker mot koronavirus?

Masker må være av medisinsk standard for å beskytte mot koronavirus. De du kan kjøpe i butikkene eller på nettet, vil som regel ikke være tilstrekkelige – og kan i verste fall være med på å spre smitten fordi de brukes feil.

Masker av medisinsk standard, for eksempel FFP3 eller N95, fjerner mye koronavirus fra luften du puster inn. Den typen masker dekker både munn og nese og sitter helt tett til ansiktet. De kalles også for åndedrettsvern.

Korona er imidlertid ikke – som andre sykdommer kan være – luftbåren, så selve viruset svever ikke rundt og infiserer. Derimot finnes koronavirus i såkalte aerosoler; mikroskopiske dråper kroppsvæske i form av slim eller snørr. Det blir massevis av disse i luften når en syk person hoster eller nyser.

Brukt korrekt kan åndedrettsvern av den rette kvaliteten hindre at virus i aerosolform slipper inn i kroppen gjennom luftveiene.

Masker gir falsk trygghet

For de fleste er maske og åndedrettsvern – selv i medisinsk kvalitet – imidlertid ikke så mye mer enn falsk trygghet.

For det første kan koronavirus komme inn i kroppen på flere andre måter enn med pusten. Det skjer for eksempel gjennom overflater en syk person har berørt. Eller der det har landet mikroskopiske aerosoldråper. Når andre berører overflaten, samler de opp virus på hendene og får dem inn i kroppen ved å berøre seg selv i ansiktet.

Det er derfor helsemyndighetene oppfordrer til hyppig håndvask eller bruk av håndsprit, samt grundig rengjøring.

For det andre kan koronavirus slippe inn i kroppen gjennom øynene, der cellene – i motsetning til huden – er levende og dermed sårbare for et virus som lander på dem. Det er derfor personale i tett kontakt med syke, i for eksempel Kina, har på seg noe som ligner dykkermasker.

Endelig må selv åndedrettsvern av medisinsk standard brukes helt korrekt for å virke. Det viste blant annet utbruddet av koronavirusets fetter, SARS, i 2002 og 2003. Her ble helsepersonale smittet selv om de ble beskyttet etter alle kunstens regler.

Det viste seg at de ikke hadde fått opplæring i hvordan maskene skulle fjernes etter bruk. De bare grep fatt i dem og rev dem av. Dermed ble de smittet av viruspartikler fanget på utsiden av masken.

WHO anbefaler kun masker til syke og helsepersonell:

Kvaliteten må være høy

Mange masker i butikkene og på nettet er uegnet til å beskytte mot virus.

En del sitter rett og slett ikke tett nok til ansiktet. Det er den typen masker pasienter med luftveissykdommer blir utstyrt med på sykehusene. De brukes også av for eksempel tannleger, og er laget for å bremse dråper av kroppsvæske ved utpust, eller når personen hoster eller nyser.

Andre masker filtrerer ikke de virkelig små partiklene. I februar 2020 viste bilder fra elektronmikroskoper at koronavirus har en diameter på mellom 60 og 140 nanometer (nm). En nanometer er en milliarddel av en meter. Et vanlige strå av hodehår fra et menneske er 60 000 nm tykt. Så koronavirus kan slippe gjennom selv veldig små hull og veldig finmaskede filtre.

De europeiske standardene for filtre – FFP – er basert på evnen til å stoppe partikler med en diameter på 300 nanometer eller større.

  • FFP1 stopper minst 80 prosent.
  • FFP2 stopper minst 94 prosent.
  • FFP3 stopper minst 99,95 prosent.

USAs N95-standard svarer stort sett til den europeiske FFP3.

Fordi koronasmitte ikke er luftbåren, men smitter gjennom aerosoldråper, som er mye større enn det enkelte viruset, er helsepersonale i tett kontakt med smittede tilstrekkelig beskyttet av FFP3-masker.

Maskene er imidlertid både ubehagelige å ha på og vanskelige å puste gjennom. I helsesektoren kan de maksimalt brukes tre timer i trekk.

© Shutterstock

Kan man lage sin egen maske av en støvsugerpose?