Avføring i pilleform kan motvirke fedme

Fecespiller med frysetørret avføring fra friske donorer kan hjelpe overvektige med å gå ned i vekt. I mars skal pillene testes på mennesker.

Afføring i pilleform mod fedme

Man tar fersk avføring fra en sunn og frisk person. Blander det med et materiale som beskytter bakteriene og sorterer deretter ut diverse ufordøyde kostfibre og annet unødig fyll. De verdifulle bakteriene blir igjen. Utbyttet frysetørres og fylles i piller.

Og så har man – kanskje – fremtidens mirakelslankekur: bæsjepillen.

I USA skal en gruppe av overvektige forsøkspersoner fra mars og tre måneder fremover innta hhv. fecespiller og et placebo.

Lovende resultater med mus

Forsøket utføres av forskere ved Massachusetts General Hospital og er det første offisielle kliniske menneskeforsøket som undersøker om tarmfloraen fra normalvektige kan hjelpe overvektige med å gå ned i vekt.

Tidligere har forsøk med mus vist at avføring fra overvektige får ellers normalvektige mus til å legge på seg, mens avføring fra normalvektige ser ut til å hjelpe overvektige med å gå ned i vekt – selv om alle musene fikk den samme kosten.

Positiv effekt på sklerose og Parkinsons

Overføring av tarmflora fra en frisk donor til en syk pasient har allerede vært benyttet på mennesker med diaré. Metoden har først og fremst fått bred anerkjennelse som et effektivt våpen mot den livstruende infeksjonen Clostridium difficile som herjer i sykehusgangene og kan være nærmest umulig å bli kvitt for svakelige pasienter.

Men fecestransplantasjon har også vist potential til å kunne hjelpe mot en rekke andre onder, deriblant så forskjellige ting som Parkinsons, sklerose, diabetes, overvekt og til og med angst og depresjon.

Piller foretrekkes

Behandlingen heter offisielt FMT, som står for fekal mikrobiotisk transplantasjon, og er foreløpig primært blitt utført ved at avføringen føres direkte opp i pasientens tykktarm gjennom anus. De fleste vil forståelig nok heller ta en pille, så denne behandlingsmetoden undersøkes for tiden flere steder i verden.