






Prøveastronauter isolerer seg på jorden
Prøveastronauter brukte 17 måneder i en 180 kvadratmeter stor romskipssimulator på Mars500-prosjektet. Forsøket viste at de ble fysisk passive, sov dårligere og viste flere tegn på depresjon jo lenger «reisen» varte.
Hvalslakter skjærer i råttent kjøtt
Lukten av råtten fisk er ingenting mot lukten fra en råtten hval. Likevel utsetter et team av havbiologer seg for stanken i timevis når en hval dør. Iført gummi skjærer biologene strimler av hvalen for å komme inn til organene og ta prøver av dem.
Vulkanolog krabber på kraterkanten
Temperaturen er over kokepunktet når vulkanologer drar i felten. I 2010 tok den italienske forskeren Dario Tedesco seg ned i krateret på den aktive vulkanen Nyiragongo i Kongo iført vernedrakt for å samle prøver av lava, stein og gass.
Havbiologer dykker i havsnørr
Forskere fra blant annet universitetet i den italienske byen Trieste har dykket i enorme klatter med såkalt havsnørr i Middelhavet for å suge ut prøver med kanyler. Slimet består av mikroskopiske døde og levende organismer.
Psykolog spionerer på apesex
Atferdspsykologen Paul Vasey ved University of Lethbridge i Alberta har studert kjønnsdriften hos makaker og har blant annet funnet ut at selv om både hunner og hanner har sex med andre aper av samme kjønn, unngår hunnene å ha sex med nær familie.
Zoologer bruker egen kropp som lokkemat
Jo flere igler som hekter seg fast på føtter og bein, jo bedre. Mark Siddall ved det naturhistoriske museet i New York vader gjennom våtområder, regnskog og sumper for å forske på iglenes blodsugende atferd og hvordan de forhindrer at blodet størkner.
Huleforskere senket seg over 2 kilometer ned i jorden
Pavel Demidov klatrer vekk fra endegropen, den dypeste gropen i verdens dypeste grotte, Krubera i Georgia, i 2018. Bare en uke senere var gropen oversvømt, og forskerne rakk bare så vidt å flykte fra de underjordiske oversvømmelsene. Verdens dypeste huleekspedisjon kom seg hele 2212 meter ned.