Olivier Grunewald

Vitenskapens verste jobber

De graver i døde hvaler, klatrer ned i vulkaner og lar seg isolere i årevis. Noen forskere har en jobb som helt sikkert er verre enn din.

Prøveastronauter isolerer seg på jorden

Prøveastronauter brukte 17 måneder i en 180 kvadratmeter stor romskipssimulator på Mars500-prosjektet. Forsøket viste at de ble fysisk passive, sov dårligere og viste flere tegn på depresjon jo lenger «reisen» varte.

Mars500Crew/ESA

Hvalslakter skjærer i råttent kjøtt

Lukten av råtten fisk er ingenting mot lukten fra en råtten hval. Likevel utsetter et team av havbiologer seg for stanken i timevis når en hval dør. Iført gummi skjærer biologene strimler av hvalen for å komme inn til organene og ta prøver av dem.

R. SELLERS/SPORTSPHOTO/Polfoto

Vulkanolog krabber på kraterkanten

Temperaturen er over kokepunktet når vulkanologer drar i felten. I 2010 tok den italienske forskeren Dario Tedesco seg ned i krateret på den aktive vulkanen Nyiragongo i Kongo iført vernedrakt for å samle prøver av lava, stein og gass.

Olivier Grunewald

Havbiologer dykker i havsnørr

Forskere fra blant annet universitetet i den italienske byen Trieste har dykket i enorme klatter med såkalt havsnørr i Middelhavet for å suge ut prøver med kanyler. Slimet består av mikroskopiske døde og levende organismer.

University of Trieste

Psykolog spionerer på apesex

Atferdspsykologen Paul Vasey ved University of Lethbridge i Alberta har studert kjønnsdriften hos makaker og har blant annet funnet ut at selv om både hunner og hanner har sex med andre aper av samme kjønn, unngår hunnene å ha sex med nær familie.

Paul Vasey

Zoologer bruker egen kropp som lokkemat

Jo flere igler som hekter seg fast på føtter og bein, jo bedre. Mark Siddall ved det naturhistoriske museet i New York vader gjennom våtområder, regnskog og sumper for å forske på iglenes blodsugende atferd og hvordan de forhindrer at blodet størkner.

Verena Timtschenko/Shutterstock

Huleforskere senket seg over 2 kilometer ned i jorden

Pavel Demidov klatrer vekk fra endegropen, den dypeste gropen i verdens dypeste grotte, Krubera i Georgia, i 2018. Bare en uke senere var gropen oversvømt, og forskerne rakk bare så vidt å flykte fra de underjordiske oversvømmelsene. Verdens dypeste huleekspedisjon kom seg hele 2212 meter ned.

Robbie Shone