Shutterstock
Moskva i Russland

Verdens største land

Verdens største land strekker seg over hele elleve tidssoner. Se listen over verdens fem største land her.

Verdens største land

Russland er uten sammenligning verdens største land. Landet har et areal på 17 098 242 kvadratkilometer, noe som er dobbelt så stort som verdens femte største land.

Russlands enorme areal strekker seg over elleve tidssoner, og temperaturene kan variere mellom 70 minusgrader i de nordligste områdene og 45 plussgrader i de sørlige delene av landet.

Oppstandelseskirken i St. Petersborg, Rusland

Det dominerende trossamfunnet i verdens største land, Russland, er den russisk-ortodokse kirken. Her ser vi den ikoniske oppstandelseskirken i St. Petersburg.

© Shutterstock

De lave temperaturer i nord betyr at store deler av Russland er ubebodd.

Derfor er det heller ikke Russland, men derimot Kina, som kan skryte av å ha den største befolkningen med sine 1,4 milliarder innbyggere, per 2022.

Her er verdens fem største land etter areal

 1. Russland
 2. Canada
 3. Kina
 4. USA
 5. Brasil

Listen over verdens største land er rangert etter areal – både tørt land og innsjøer.

Les videre og lær mer om verdens største land i denne artikkelen.

Russland

Moskva i Russland

Moskva er hovedstaden i Russland. Her ser vi Vasilij-katedralen ved Den røde plass.

© Shutterstock
 • Areal: 17 098 242 kvadratkilometer
 • Innbyggere: 146 036 090
 • Offisielt språk: russisk

Russland er verdens største land og dekker mer enn en åttendedel av jordens bebodde areal. Russland strekker seg over to verdensdeler, Europa og Asia. De fleste russere bor i den europeiske delen.

Russland strekker seg over elleve tidssoner og grenser opp til fjorten land: Norge, Finland, Estland, Latvia, Litauen, Polen, Hviterussland, Ukraina, Georgia, Aserbajdsjan, Kasakhstan, Kina, Mongolia og Nord-Korea.

Fra keiserrike til kommunisme

På 500-tallet e.Kr. var området der Russland ligger i dag, bebodd av nomader av slavisk og finsk avstamming. Det Russland vi kjenner i dag, ble først grunnlagt i 1991, etter Sovjetunionens fall.

Før opprettelsen av Sovjetunionen i 1922 hadde Russland vært et keiserrike i mer enn to hundre år. Den siste keiseren ble tsar Nikolaj 2., som abdiserte i 1917 i kjølvannet av den russiske revolusjonen.

Med revolusjonen erobret bolsjevikene makten i landet, noe som skapte grunnlaget for etableringen av Sovjetunionen.

Sovjetunionen var en sammenslutning av 15 sosialistiske republikker, med Russland som den største. Dagens Russland dekker tre fjerdedeler av det tidligere Sovjetunionen.

I dag er Russland en føderal republikk ledet av president Vladimir Putin.

Med sitt store areal har Russland store mengder mineral- og energiressurser, og landet kan derfor basere mesteparten av økonomien sin på olje og naturgass.

Russlands natur består av sletter og stepper mot sør og skogområder med tundra mot nord.

Utsikt over Kurai-steppen i Russland

Kurai-steppen i Russland ligger 1500 meter over havoverflaten med utsikt for Altai-republikkens snøkledde fjell.

© Shutterstock

De mineralrike Uralfjellene deler landet i øst og vest og utgjør en naturlig grense mellom den europeiske og asiatiske delen av Russland.

Hopp til den andre enden av skalaen og les om verdens minste land.

Canada

Ottawa i Canada

Den kanadiske hovedstaden Ottawa ble grunnlagt i 1855. Her ser vi Parliament Hill, der den kanadiske regjeringen holder til.

© Shutterstock
 • Areal: 9 984 670 kvadratkilometer
 • Innbyggere: 37 742 154
 • Offisielle språk: engelsk og fransk

Canada ligger i Nord-Amerika og er verdens nest største land. Landet er kjent for sin allsidige natur, med alt fra isbreer og tundra til prærie og barskog. Landet har også store ressurser som sink, uran, nikkel, råolje, naturgass og kull.

Som en del av Samveldet av nasjoner er Canada et konstitusjonelt monarki under den britiske monarken, og landet er etablert som en forbundsstat med to kamre.

Selv om den britiske dronning Elizabeth 2. offisielt er statsoverhode i Canada, har hun ikke hatt fullmakter til å foreta grunnlovsendringer siden den kanadiske konstitusjonsloven ble signert i 1982.

Folk seiler på Emerald Lake i Yoho nasjonalpark i Canada

I Canada er det utrolig mange elver. Her ser vi Emerald Lake, som ligger i Yoho nasjonalpark.

© Shutterstock

Historisk har Canada vært under både fransk og engelsk innflytelse, noe som i nyere tid har ført til gnisninger mellom den fransktalende og engelsktalende befolkningen.

I 1995 gikk innbyggerne i Canadas største provins, Quebec, til stemmeurnene for å stemme over områdets selvstendighet.

Resultatet endret ikke ved Quebecs status som provins i Canada, men avslørte en dyp splittelse i den fransktalende befolkningen.

LES OGSÅ: Verdens høyeste bygning

Kina

Beijing i Kina

Beijing er hovedstaden i Kina, og det bor over 20 millioner mennesker i byen.

© Shutterstock
 • Areal: 9 706 961 kvadratkilometer
 • Innbyggere: 1 439 323 776
 • Offisielt språk: mandarin

Kina er det landet i verden som har flest innbyggere, hele 1,4 milliarder, noe som er omkring en femtedel av verdens befolkning.

I tillegg er Kina verdens tredje største land, med et areal som strekker seg fra Himalaya-fjellene i vest til Gobiørkenen i nord og elvedeltaene i øst, der Yangtze-elven møter havet.

Den kinesiske mur

Den kinesiske mur består af flere mure og anslås til at være 21.196 kilometer lang, hvis man regner alle delene med.

© Shutterstock

Både naturen og befolkningen er mangfoldig. De autonome regionene Guangxi, Indre Mongolia, Tibet, Xinjiang og Ningxia utgjør til sammen nesten halvparten av Kinas areal.

Hver av de fem har sin egen etniske majoritet. De såkalte spesielle administrative regionene Hongkong og Macau har også en høy grad av selvstyre. Kina gjør også krav på øystaten Taiwan.

Kina er hjemsted for en av verdens eldste sivilisasjoner, som går mer enn fem tusen år tilbake. I flere tusen år ble området der Kina ligger i dag, ledet av stadig nye dynastier. Det første var Shang-dynastiet, som dateres helt tilbake til 1600-tallet f.Kr.

I 1911 brøt det ut en revolusjon som gjorde slutt på dynastiet og resulterte i Republikken Kina. Etter en brutal borgerkrig tok det kinesiske kommunistpartiet makten i 1949 og kunngjorde etableringen av Folkerepublikken Kina.

Kommunistpartiet har fortsatt makten, og president Xi Jinping ser ikke ut til å ville vike fra plassen med det første.

LES OGSÅ: Her er verdens ti største byer

USA

United States Capitol i Washington D.C, USA

Hovedstaden i USA er Washington D.C. Her ser vi United States Capitol, der USAs kongress har sete.

© Shutterstock
 • Areal: 9 372 610 kvadratkilometer
 • Innbyggere: 331 002 651
 • Offisielt språk: ingen

USA – Amerikas forente stater – er en demokratisk forbundsrepublikk med to kamre. Landet er delt inn i 50 delstater, 14 oversjøiske territorier og et føderalt distrikt, Washington D.C., der regjeringsbyggene ligger.

Washington D.C. ble grunnlagt som hovedstad etter at de amerikanske koloniene vedtok uavhengighetserklæringen i 1776, da USA løsrev seg fra Storbritannia og ble en selvstendig nasjon.

Solnedgang ved Grand Canyon

Grand Canyon er en dyp kløft i Arizona i USA, skapt ved at Colorado-elven har skåret seg gjennom bakken.

© Shutterstock

Med uavhengigheten ekspanderte amerikanske nybyggere lenger og lenger vestover. Konsekvensen ble at urfolkene, som hadde bodd i området i flere tusen år, ble frarøvet sin rett til jorden.

I dag strekker USA seg helt fra Appalachene og atlanterhavskysten i øst over slettelandskapene i den sentrale delen av landet til fjellkjedene, ørkenlandskapet og stillehavskysten i vest.

Brasil

Brasília i Brasil

Brasília er hovedstaden i Brasil, og byen er Latin-Amerikas rikeste, målt ut fra BNP per innbygger.

© Shutterstock
 • Areal: 8 515 767 kvadratkilometer
 • Innbyggere: 212 559 417
 • Offisielt språk: portugisisk

Den føderative republikken Brasil er verdens femte største land med et areal som dekker nesten halvparten av Sør-Amerika.

I nord, sør og vest grenser landet mot alle land i Sør-Amerika bortsett fra Ecuador og Chile, og mot øst markerer en 7491 kilometer lang kyststrekning grensen mellom Brasil og Atlanterhavet.

I det nordlige Brasil strømmer Amazonas-systemet gjennom store områder med regnskog med et stort mangfold av plante- og dyrearter.

Luftfoto av Amazonas

I det nordlige Brasil gir Amazonas-elven vann og liv til verdens største regnskog.

© Shutterstock

Amazonas er imidlertid truet av avskoging, noe som skader både det biologiske mangfoldet og klimaet ettersom felling av regnskog medfører store CO2-utslipp.

Da portugiserne kom til Brasil på 1500-tallet, var området bebodd av urfolk. I mange år ble urbefolkningen, sammen med afrikanske slaver, satt til å dyrke sukkerrør, tobakk og bomull.

I 1822 løsrev Brasil seg fra Portugal og dannet et konstitusjonelt monarki. Det var imidlertid først i 1888 slaveriet ble avskaffet.

Året etter ble monarkiet veltet, og Brasil ble erklært som republikk.